Η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο για να μας υπενθυμίσει το αλαλούμ που επικρατεί στο μεγάλο πείραμα της Ευρωζώνης και το χάος που έχει δημιουργηθεί στην άλλοτε ακμάζουσα Ευρώπη, τονίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική Telegraph, ξεκαθαρίζοντας πως ενδεχόμενο «Grexit» θα οδηγούσε και άλλα κράτη εκτός της ζώνης του ευρώ.

«Μην ξεγελιέστε: Η Ελλάδα, καθώς και μια σειρά από άλλες περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, χρειάζονται πράγματι να εγκαταλείψουν το ευρώ για να ανακτήσουν την επιθυμητή ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους τους», επισημαίνει ο αρθρογράφος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμβεί με ελεγχόμενο, διαπραγματεύσιμο και τακτικό τρόπο, με προστασία των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και με τη βοήθεια του ΔΝΤ.

«Οι Έλληνες είναι τόσο απελπισμένοι για τη θέση τους που είναι έτοιμοι να ψηφίσουν την οικονομική και πολιτική αυτοκτονία, καθώς δεν ανέχονται πια το φάρμακο που έχει συνταγογραφηθεί σε αυτούς από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξαναγράψει τους κανόνες με τρόπο που να του επιτρέπει να αποτινάξει τα δεσμά της λιτότητας», σημειώνει η Telegraph και προσθέτει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει εμπλέκει σε ένα παιχνίδι πόκερ με βασικό στοίχημα ή η ΕΕ θα μας δώσει αυτό που θέλουμε, ή θα προκαλέσουμε μια νέα κρίση στην ευρωζώνη.

«Δυστυχώς, το πιο πιθανό αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής είναι η απόλυτη καταστροφή: για την Ελλάδα, η οποία θα δει πως η μπλόφα της πολύ γρήγορα θα αποκαλυφθεί, αλλά και ίσως για την υπόλοιπη ευρωζώνη, η οποία υποτιμά σοβαρά την μετάδοση της κρίσης που θα προέκυπτε στις χρηματοπιστωτικές αγορές από μια χαοτική ελληνική έξοδο», αναφέρει η Telegraph.