Σχέδια έκτακτης ανάγκης επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά στο φόβο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Η ανησυχία λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας και το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης μετά και τη δεύτερη χωρίς αποτέλεσμα ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποτυπώνεται στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Το «plan B» των Ευρωπαίων

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε σιωπηρά σχέδια έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, με δεδομένη την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, μετά από την αδυναμία της Βουλής, για δεύτερη φορά, να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας», αναφέρει σε ανάλυσή του το Euro Insight, επισημαίνοντας ότι η τρόικα θα επιμείνει σε περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα, ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι παρότι Ελλάδα δεν θεωρείται ως μια συστημική απειλή για την Ευρωζώνη, η πιθανή άνοδος της ριζοσπαστικής αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα φέρει τη χώρα σε «άγνωστο έδαφος», ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη νευρικότητα που υπάρχει στους διαδρόμους των Βρυξελλών για την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία της Δευτέρας 29 Δεκεμβρίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Ένα κόμμα κατά της λιτότητας θα γίνει κυβέρνηση στην πιο δύσκολη χώρα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης. Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε».

Πιο αισιόδοξη στάση τηρεί αξιωματούχος της ευρωζώνης ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «εμφανίζει ένα πιο φιλοευρωπαϊκό προφίλ τους τελευταίους μήνες». Και επισημαίνει: «Συναντήθηκε με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, στη Γερμανία, ακόμα και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ. Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να ελέγξει το κόμμα του όταν έρθει η ώρα».

Στο ερώτημα για το εάν η Ευρώπη θα δώσει παράταση στην Ελλάδα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, άλλη πηγή σχολιάζει πως «υπάρχει πάντα ένα εναλλακτικό σχέδιο». «Οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται είναι σε ένα ανώτερο επίπεδο. Παρά τις αργίες, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Ελλάδα», τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι η στάση των δανειστών θα καθοριστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ανοιχτό αφήνει η ίδια πηγή το ενδεχόμενο να δοθεί μια δεύτερη παράταση στην Ελλάδα, αν όμως επανεκλεγεί ο Αντώνης Σαμαράς, αφού «η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί εγγράφως για περαιτέρω βήματα».

Επανέρχεται το Grexit

Το CNN αναφέρει πως «η Ελλάδα μπορεί να μπει σε μία νέα κρίση με πιθανή έξοδο από το ευρώ», ενώ αναλυτές δηλώνουν στο Bloomberg ότι «η επαναδιαπραγμάτευση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, εμπεριέχει τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, και θα αποτελέσει πραγματική δοκιμασία για την ΕΕ».