Έκπληκτος ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ελαττωθεί, όμως «απροσδόκητα» έχουν αυξηθεί εκείνες μεταξύ της Μόσχας και των ΗΠΑ, παρά τις αλλεπάλληλες κυρώσεις και τα αντίμετρα που έχουν επιβληθεί.

«Όταν είδα τα στατιστικά στοιχεία σήμερα, ορισμένα εξ αυτών μου προκάλεσαν έκπληξη» δήλωσε ο Πούτιν που ανακοίνωσε μία αύξηση 7% των εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ και 23% των εισαγωγών από την χώρα αυτή.

«Οι εμπορικές συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μειωθεί κατά 4,3% και οι εισαγωγές σημείωσαν επίσης πτώση της τάξης του 7-8-10% ανάλογα την χώρα» επισήμανε ο πρόεδρος της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για μία κατάσταση που «επιδεινώνεται» ειδικά με τη Γερμανία, μία από τις βασικότερες εμπορικές εταίρους της στην Ευρώπη, με μια μείωση των εμπορικών συναλλαγών ύψους 3,9%.

Ο Πούτιν επίσης γνωστοποίησε ότι η φυγή κεφαλαίων το 2014 έχει ανέλθει σε ένα ποσό μεταξύ 120 και 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι ρωσικές επιχειρήσεις εξάλλου έπρεπε να καταβάλουν ένα σύνολο μεταξύ 115 και 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρέη το τέταρτο τρίμηνο, την ώρα που η συναλλαγματική ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος, του ρουβλίου, σημείωσε μία ιστορική πτώση την περασμένη εβδομάδα.