Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s υποβάθμισε απόψε το κρατικό αξιόχρεο της Ουκρανίας στο CCC- από CCC, με αρνητική προοπτική, επικαλούμενος τις ανησυχίες που προκαλεί η καθυστέρηση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου που έχει πάρει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και την «σημαντική μείωση» των αποθεμάτων της σε σκληρό συνάλλαγμα.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε εποικοδομητικές συνομιλίες με στελέχη της κυβέρνησης της Ουκρανίας αυτή την εβδομάδα, αλλά τα δύο μέρη δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα επέτρεπε το Κίεβο να λάβει την επόμενη δόση του δανείου της, ύψους $2,7 δισεκ., κάτι που είχε ήδη αναβληθεί λόγω των εκλογών που διεξήχθησαν στα τέλη του Οκτωβρίου.

Η Ουκρανία «ενδέχεται να κηρύξει στάση πληρωμών εάν η κατάσταση δεν μεταβληθεί μέσα στους προσεχείς μήνες», επισήμανε ο S&P στην ανακοίνωσή του.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο κατέληξε σε μια συμφωνία δανεισμού με το ΔΝΤ τον περασμένο Απρίλιο και η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι σήμερα συνολικά $4,6 δισεκ., δηλαδή τις δύο πρώτες δόσεις του δανείου της.

Εξάλλου ο S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της Ουκρανίας που είναι εκπεφρασμένα στο δικό της νόμισμα, από B- σε CCC+.

Σε μια ανακοίνωσή του το ΔΝΤ δεν όρισε ημερομηνία για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου της Ουκρανίας, περιοριζόμενο να αναφέρει ότι ένα κλιμάκιό του θα επιστρέψει στο Κίεβο «τον Ιανουάριο».

Το Ταμείο είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι το Κίεβο χρειάζεται ένα επιπλέον ποσό ύψους τουλάχιστον $15 δισεκ. για να αποφύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύρραξης στο ανατολικό τμήμα της χώρας που ξέσπασε νωρίτερα φέτος και συνεχίζεται, παρά την εκεχειρία που έχει κηρυχθεί.