Μία από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες στη Σλοβενία και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, θα διαμαρτυρηθούν κατά των νέων περιβαλλοντικών φόρων που εξετάζει να εισάγει η κυβέρνηση το 2015.

Το κοινό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 23 Δεκεμβρίου, στη Λιουμπλιάνα, μπροστά από την έδρα της σλοβενικής κυβέρνησης.

Η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων Pergam, αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και να οργανώσουν από κοινού διαμαρτυρία – απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει από την 1η Ιανουαρίου το φόρο για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με τον οποίο θα συγκεντρώνει 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Επιπλέον, οι μεγάλοι χρήστες ενέργειας μπορεί να δεχθούν πλήγμα με αύξηση των εισφορών για την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σλοβενίας προειδοποίησε ότι οι μεγάλοι χρήστες ενέργειας, όπως χαρτοβιομηχανίες, χαλυβουργεία, εργοστάσια αλουμινίου, εργοστάσια κατασκευής δομικών υλικών και ορισμένα χημικά εργοστάσια, ήδη αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος, λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι πολύ προσεκτική στην κατάρτιση νέων δημοσιονομικών μέτρων για το 2015, ώστε να μην επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση.

Ο αμφιλεγόμενος φόρος αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης αύριο, σε συνεδρίαση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, κύριο φόρουμ εργασιακών σχέσεων.