Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιαπωνίας κατά μία βαθμίδα σε A1 με σταθερή προοπτική, αναφέροντας ως αιτιολογία την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα της χώρας να επιτύχει τον στόχο της για τη μείωση του χρέους.

Η ανακοίνωση οδήγησε σύντομα σε χαμηλό 7ετίας την ισοτιμία του γεν έναντι του δολαρίου και στη μείωση των προθεσμιακών τιμών των 10ετών ιαπωνικών ομολόγων κατά 10 μονάδες βάσης (ticks).

Η υποβάθμιση ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τις πρόωρες εκλογές -στις οποίες ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο ‘Αμπε θα επιδιώξει την επανεκλογή του- όπου ανάμεσα στα βασικά προεκλογικά θέματα θα είναι οι πολιτικές στήριξης της οικονομίας και η απόφαση για αναβολή της δεύτερης αύξησης του φόρου στις πωλήσεις. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, αν η στρατηγική του ‘Αμπε θα αναζωογονήσει την ιαπωνική οικονομία και θα αποκαταστήσει την τάξη στα δημόσια οικονομικά. «Αυτό είναι ιδιαίτερα κακό για τον ‘Αμπε, επειδή η αντιπολίτευση μπορεί να του επιτεθεί για τον λόγο αυτό πριν από τις εκλογές», δήλωσε οικονομολόγος ιαπωνικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας, προσθέτοντας: «Υπάρχουν ανησυχίες ότι η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας και τα υψηλά περιουσιακά στοιχεία των ιαπωνικών νοικοκυριών έχουν κάνει την κυβέρνηση να εφησυχάσει για τη δημοσιονομική πολιτική».

Ο Moody’s ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι, ενώ η απόφαση του ‘Αμπε να καθυστερήσει την προγραμματισμένη για το επόμενο έτος αύξηση του φόρου θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία βραχυπρόθεσμα, έχει κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου ισοσκέλισης του προϋπολογισμού της χώρας έως το 2020.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι όλο και πιο δύσκολο να υλοποιηθεί με το πέρασμα του χρόνου, με δεδομένη την αύξηση των κρατικών δαπανών, ιδιαίτερα για κοινωνικά προγράμματα που συνδέονται με έναν γρήγορα αυξανόμενο πληθυσμό», σημειώνει ο οίκος.