Ο οίκος Moody’s θεωρεί θετική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μειώσει το «κούρεμα» των ομολόγων που λαμβάνει από αυτές ως ενέχυρο για τη χορήγηση ρευστότητας.

Ο οίκος αναφέρει σε σημερινή έκθεσή του (Credit Outlookοk) ότι η απόφαση της ΕΚΤ που ελήφθη στις 19 Νοεμβρίου και θα ισχύσει από τις 15 Δεκεμβρίου είναι πιστωτικά θετική, γιατί δίνει στις ελληνικές τράπεζες ένα πρόσθετο περιθώριο ρευστότητας που φθάνει τα 7 δισ. ευρώ, με βάση τα ενέχυρα που έχουν δεσμεύσει.

Το «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες μειώθηκε στο 6,5% από 15% για τα έντοκα γραμμάτια ενός έτους, στο 11% από 33% στα ομόλογα με διάρκεια από 1 έως 3 έτη και στο 40% από 60% για τα ομόλογα διάρκειας μικρότερης των 10 ετών, σημειώνει ο Moody’s στην έκθεση.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες – Alpha, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank – έδωσαν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ ομόλογα συνολικής αξίας άνω των 48 δις. ευρώ, κυρίως τίτλους με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ειδικότερα, εκτιμά ότι δεσμεύθηκαν ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου (του πυλώνα ΙΙ) αξίας περίπου 21 δις. ευρώ. Η εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος μειώθηκε στα 42 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2014 από 159 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2012.