«Η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την κορύφωση της κρίσης, ωστόσο η ανεργία παραμένει υψηλή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της ομάδας έργου Ευρώ και Κοινωνικός Διάλογος Βάλντις Ντομπρόβσκις στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα με τους Επιτρόπους Μοσκοβισί και Τίσεν, με αντικείμενο την κατάσταση των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Αναφερόμενος στην Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης για το 2015 (ΕΕΑ) που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ντομπρόβσκις δήλωσε πως «παρότι ο κίνδυνος της χαμηλής ανάπτυξης», του υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού και της υψηλής ανεργίας «παραμένει εμφανής», το ερχόμενο έτος «αναμένεται επιτάχυνση οικονομίας και ανάπτυξη και στα 28 κράτη μέλη».

«Οι πολίτες πλήρωσαν για την έλλειψη διαρθρωτικών ρυθμίσεων και γι’ αυτό ενθαρρύνουμε τα κράτη μέλη να ενισχύσουν την ανάπτυξη μέσω επενδύσεων», τόνισε ο Ντομπρόβσκις. Η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και η δημοσιονομική προσαρμογή παραμένουν οι σημαντικότεροι παράμετροι της ευρωπαϊκής πολιτικής, σύμφωνα με τις δηλώσεις του. «Σήμερα προτείνουμε ένα πλέγμα στρατηγικών πολιτικών που βασίζεται στις επενδύσεις, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική υπευθυνότητα. Ζητούμε την ανάληψη επείγουσας δράσης με τη συμμετοχή των κυβερνήσεων, των κοινοβουλίων και των κοινωνικών εταίρων, σε επίπεδο ΕΕ και σε κάθε κράτος μέλος χωριστά», είπε.

Η Μαριάν Τίσεν, επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, σχολίασε: «Η δημιουργία απασχόλησης, οι κοινωνικές πολιτικές κυριαρχούν στην ατζέντα μας και έχουν καίρια θέση στην Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης. Το επενδυτικό σχέδιο ύψους 315 δισεκ. ευρώ που ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή μπορεί να οδηγήσει σε πολύ περισσότερα αποτελέσματα».