Οι τράπεζες της Ευρωζώνης που απέτυχαν ή μόλις πέρασαν τις εφετινές ασκήσεις αντοχής θα πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να έχουν βιώσιμη κερδοφορία και μπορεί να χρειασθεί να πουλήσουν ζημιογόνες μονάδες τους, δήλωσε η επικεφαλής της εποπτείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) Ντανιέλ Νουί στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η εξεύρεση απλώς περισσότερων κεφαλαίων για να καλυφθούν τα κενά που διαπιστώθηκαν στις ασκήσεις αντοχής μπορεί να μην είναι αρκετή, πρόσθεσε η κ. Νουί.

«Εν μέρει λόγω της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη και εν μέρει λόγω της διάρθρωσης των τραπεζικών συστημάτων της… η βιώσιμη κερδοφορία είναι πιθανόν η κύρια πρόκληση και ο βασικός κίνδυνος για τις τράπεζες τα ερχόμενα χρόνια», σημείωσε η αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Υπάρχει ένας αριθμός τραπεζών που πέρασαν τη συνολική αξιολόγηση, αλλά μπορεί να μη την περάσουν την επόμενη φορά».

Η ΕΚΤ είναι από αυτό τον μήνα η άμεσα εποπτεύουσα Αρχή των 120 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης, με αρμοδιότητα να επιβάλει σε αυτές να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους ή να κάνουν αλλαγές για να διατηρηθούν ασφαλείς και υγιείς. Η κυρία Νουί έχει ήδη ζητήσει από κάποιες τράπεζες που δυσκολεύθηκαν στις ασκήσεις αντοχής να υποβάλλουν ξανά τα σχέδια για την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης τους.

Η ΕΚΤ θα καθιερώσει μία «εποπτική εκστρατεία» το επόμενο έτος, η οποία θα ελέγχει διεξοδικά την κερδοφορία των τραπεζών και θα ανιχνεύει κάθε συγκέντρωση κινδύνων από χαμηλής ποιότητας δάνεια στα βιβλία τους και κινδύνους από κακή διαχείριση. «Πολλές σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν σε μέρη που ήταν μικρής σημασίας σε σχέση με τον υπόλοιπο όμιλο», δήλωσε η τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν την πώληση τέτοιων μονάδων.

Η κυρία Νουί δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν οι επόμενες ασκήσεις αντοχής των μεγάλων τραπεζών στην ΕΕ θα γίνουν το 2015.