Οι εξωτερικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση προκειμένου να καταλήξει το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία με την τρόικα, στρώνει το έδαφος για νέα επώδυνα μέτρα, τα οποία θα έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μέχρι τότε όμως, αναμένεται να έρθει στη Βουλή άλλο νομοσχέδιο, το οποίο θα ικανοποιήσει μέρος υπαρχόντων αιτημάτων των δανειστών, ενώ θα μένει ανοιχτό το θέμα των συντάξεων.

Σύμφωνα με διαρροές στο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο το οποίο θα προβλέπει το «κούρεμα» της «προσωπικής διαφοράς» των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και την καθιέρωση του νέου χαμηλότερου μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους, οι οποίοι θα υπηρετούν δοκιμαστικά για δύο έτη, λαμβάνοντας το κατώτατο μισθό νεοπροσλαμβανόμενου στον ιδιωτικό τομέα, από την 1η Ιουλίου 2015.

Το ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται παράλληλα να δίνει περαιτέρω ανεξαρτησία στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, πράγμα το οποίο απαιτούν και οι δανειστές. Πιθανό είναι να υπάρξουν αλλαγές και σε θέματα Πτωχευτικού Δικαίου, αλλά και σε άλλες που θα προκύπτουν από την ατζέντα του ΟΟΣΑ.

Πέραν των παραπάνω, πρέπει να θεωρείται σίγουρη η υποχώρηση της κυβέρνησης και σε ορισμένα άλλα θέματα, τα οποία θα προκύψουν από την αξιολόγηση. Τα «αγκάθια» τούτη την ώρα, δεν είναι άλλα από το δημοσιονομικό κενό, τη μείωση των συντάξεων, τα εργασιακά, την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την αύξηση του ΦΠΑ, αιτήματα που στην παρούσα φάση, η τρόικα απαιτεί να ικανοποιηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει σε μείωση των μισθών, ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν και μείωση των κύριων συντάξεων.