Το προσωρινό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αποτελούν σύμφωνα με τους Financial Times, τους δύο υψηλότερους κινδύνους για την Ελλάδα.

Η βρετανική εφημερίδα προειδοποιεί σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της πως τα ελληνικά ομόλογα επέστρεψαν στη ζώνη του κινδύνου, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του 8%.

Η δύο παράγοντες επιδείνωσης των αποδόσεων είναι, σύμφωνα με τους FT, η ανησυχία των επενδυτών για τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών εντός του 2015 και η διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας παρεκκλίνει σημαντικά από το αντίστοιχο των υπόλοιπων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η χρηματοοικονομική αναταραχή του Οκτωβρίου ήταν για την αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και τους κινδύνους διαχείρισης των υψηλών χρεών που κρύβει ο ανησυχητικά χαμηλός πληθωρισμός.

«Αλλά τώρα οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ανησυχούν για την Ελλάδα, που παραμένει ένας κίνδυνος για το σύνολο της ζώνης του ευρώ», καταλήγουν οι FT.