Το Παρίσι για τους ήρωες του θρυλικού «Καζαμπλάνκα» είναι οι ευχάριστες αναμνήσεις του παρελθόντος. Στο τέλος του έργου ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ αποχαιρετά την Ίνγκριντ Μπέργκμαν και της λέει πώς «θα έχουμε πάντα το Παρίσι». Με αυτή λοιπόν την κλασική ατάκα το πρακτορείο Bloomberg επιλέγει να καταγράψει τα αποτελέσματα των συζητήσεων στη γαλλική πρωτεύουσα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας.

Σε δημοσίευμα με τον τίτλο: «Οι Έλληνες πάντα θα έχουν το Παρίσι, αφού η έξοδος από το μνημόνιο είναι αόριστη», το Bloomberg αναφέρει ότι και οι δύο πλευρές αποχώρησαν από τη συνάντηση δίχως καμία σημαντική συμφωνία σχετικά με την μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Συνήθως αυτές οι συναντήσεις περιλαμβάνουν «τεράστια κατανάλωση καφέ και σάντουιτς, ενώ τα σουβλάκια ”συντροφεύονται” πάντα από κουτάκια μπίρας», ανέφερε στο Bloomberg ο Πάνος Τσακλόγου, που έχει εμπειρία από τέτοιου είδους συζητήσεις με την τρόικα. «Η ανταλλαγή επιχειρημάτων πολλές φορές είναι κουραστική και επιβαλλόμενη», πρόσθεσε.

Αυτή τη φορά, όμως, καμία πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί τα επιχειρήματα του άλλου, γεγονός που σημαίνει ότι έφτασαν σε αδιέξοδο, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει φτάσει λίγο πριν την έξοδο από το μνημόνιο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ασκεί πιέσεις για απεμπλοκή, σημειώνει το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η καταληκτική ημερομηνία για να εκπληρωθεί αυτή η επιθυμία είναι η 8η Δεκεμβρίου..

«Το βασικό σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών είναι η επιμονή της τρόικας πως η Ελλάδα πρέπει να βρει περίπου 2,5 δισ. ευρώ από νέα μέτρα για να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους του επόμενου έτους. Αυτό το σημείο δεν λύθηκε με τις συνομιλίες στο Παρίσι, από τις οποίες δεν καθορίστηκε επίσης η ημερομηνία επιστροφής της Τρόικας στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση.

Μέχρι τότε, οι Έλληνες θα έχουν πάντα το Παρίσι, καταλήγει το άρθρο…