Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση να δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με τα πρόσωπα που θα συναντώνται με ιθύνοντες της και ανώτερους υπαλλήλους της.

Δεσμεύτηκε επίσης να παρέχει ευρύτερη πρόσβαση σε έγγραφα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ) με τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα η Επιτροπή συμφώνησε σε ένα κοινό σύνολο κανόνων που θα ισχύουν για τους Επιτρόπους, τα ιδιαίτερα γραφεία τους, καθώς και τους γενικούς διευθυντές των υπηρεσιών της Επιτροπής.

Από την 1η Δεκεμβρίου, η Επιτροπή θα δημοσιεύει στον δικτυακό τόπο της, εντός δύο εβδομάδων από κάθε συνάντηση, τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες συνάντησης, τα ονόματα των οργανώσεων και των προσώπων που συμμετέχουν στις συναντήσεις και τα θέματα συζήτησης των διμερών συναντήσεών της.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιουλίου 2014 ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υποσχέθηκε ενισχυμένη διαφάνεια όσον αφορά τις επαφές με ενδιαφερομένους και εκπροσώπους ομάδων ειδικών συμφερόντων, λέγοντας:

«Θα ήθελα οι απλοί πολίτες της Ευρώπης να γνωρίζουν ποιος έχει συναντηθεί με ποιον και ποιος έχει συζητήσει με ποιον, και θα ήθελα να ακολουθήσουν το παράδειγμα και τα άλλα θεσμικά όργανα».

Στον λόγο του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος Γιούνκερ δεσμεύτηκε επίσης να λειτουργήσει με διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις της TTIP, λέγοντας «Ας μην δίνουμε την εντύπωση ότι δεν είμαστε ειλικρινείς, ας λειτουργούμε με διαφάνεια και ας δημοσιεύουμε τα σχετικά έγγραφα».

Κατόπιν όλων αυτών η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα μια ανακοίνωση που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθεί η διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις για τη διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (TTIP).

Οι δράσεις που προτείνει η Επιτροπή για την ενίσχυση της διαφάνειας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της ΤΤΙΡ περιλαμβάνουν:

  • τη δημοσιοποίηση περισσότερων διαπραγματευτικών κειμένων της ΕΕ τα οποία η Επιτροπή μοιράζεται ήδη με τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο•
  • την παροχή πρόσβασης σε κείμενα της TTIP σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όχι μόνο σε λίγους εκλεκτούς, επεκτείνοντας τη χρήση του «αναγνωστηρίου» στους ευρωβουλευτές που δεν είχαν πρόσβαση σε εμπιστευτικά έγγραφα μέχρι σήμερα•
  • τον χαρακτηρισμό λιγότερων διαπραγματευτικών εγγράφων της TTIP ως «EU restricted», ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμα στους ευρωβουλευτές έξω από το αναγνωστήριο•
  • τη δημοσίευση και επικαιροποίηση σε τακτική βάση δημόσιου καταλόγου εγγράφων της TTIP και την κοινοποίησή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ.