Η Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day) και η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup στις Βρυξέλλες, που συμπίπτουν χρονικά στις 27 Νοεμβρίου, αποτελούν το χρονικό ορόσημο που έχει θέσει η κυβέρνηση για να «κλειδώσει» η επιστροφή των δανειστών. Εάν αυτό επιτευχθεί τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα την 1η Δεκεμβρίου για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση έως τις 8 Δεκεμβρίου, ημέρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα.

Το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης ήταν σε διαρκή επαφή με την τρόικα και τους πολιτικούς της προϊσταμένους, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να μεταθέσει για το νέο έτος μέτρα όπως οι περικοπές συντάξεων και αυξήσεις στον ΦΠΑ τα οποία διεκδικούν ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για να περιοριστεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 , το οποίο τοποθετούν στα 2,5 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αντιπροτείνει η δημοσιονομική πορεία και το δημοσιονομικό κενό να επανεξετασθούν μετά τον Μάρτιο, όταν και θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2015, καθώς εκτιμά ότι με την ανάπτυξη που θα πετύχει η ελληνική οικονομία το 2015 οι προβλέψεις της τρόικα θα ανατραπούν.

Η κυβέρνηση πάντως εξετάζει ως έσχατη λύση κάποια περιφερειακά μέτρα που σχετίζονται με φόρους, ασφαλιστικό και εργασιακά, τα οποία ωστόσο είναι και στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ Συγκεκριμένα, τα μέτρα αυτά για τα οποία γίνεται έντονη συζήτηση μεταξύ των κομμάτων που μετέχουν στην Κυβέρνηση αφορούν :

Στο ασφαλιστικό εξετάζεται τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1-1-2015 να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή εντός των επόμενων 10 ετών και όχι σταδιακά έως το 2045. Έτσι, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα μειωθεί νωρίτερα από το 70% σήμερα, στο 63% το 2024. Ακόμη, εξετάζεται η αύξηση των ετών απασχόλησης για την λήψη κατώτατης σύνταξης από τα 15 έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) σε 20 έτη (6.000 ημέρες).

Στα εργασιακά εξετάζονται η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργιών, αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων με αύξηση της απαιτούμενης πλειοψηφίας (50%+1), αλλά και η μείωση του αριθμού που δικαιούνται οι συνδικαλιστές να απέχουν από την εργασία τους, αλλά και αλλαγές στο πλαίσιο της ανταπεργίας με τροποποίηση του Αστικού Κώδικα.

Την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας. Η τρόικα θεωρεί πως οι κατά 30% μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο (5%, 9% και 16%) ενθαρρύνουν την παραβατικότητα και πρέπει να εκλείψουν.

Το εάν τα συγκεκριμένα μέτρα θα προχωρήσουν ή όχι μέλλει να διαφανεί εντός της εβδομάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες τις ενδοκυβερνητικές διαπραγματεύσεις τρέχουν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Στ. Παπασταύρου και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας.