Οι πόροι του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ των 300 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις προτάσεις της ευρωπαϊκής οργάνωσης εργοδοτών BUSINESSEUROPE, θα πρέπει να κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα σε τομείς όπως η μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους, των υπέρμετρων φορολογικών επιβαρύνσεων καθώς και του μη μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις.

Οι προτάσεις ανακοινώθηκαν σήμερα μετά από τη συνάντηση κορυφής των προέδρων της BUSINESSEUROPE που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη και περιλαμβάνουν ακόμη:

  • Να αναληφθούν σαφείς δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης για την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, τη δημοσιονομική σταθερότητα, την καλύτερη νομοθέτηση και τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και σταθερού ρυθμιστικού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει τις επενδυτικές αποφάσεις.
  • Να προωθηθούν εναλλακτικές χρηματοδοτικές λύσεις πέρα από τον παραδοσιακό τραπεζικό δανεισμό, όπως είναι η αξιοποίηση των πόρων των Ευρωπαϊκών Ταμείων και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank).
  • Να υποστηριχθούν πιο ενεργητικά η ενίσχυση της ενιαίας αγοράς και το άνοιγμα σε αγορές πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων ως κρίσιμες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη.
  • Να ενθαρρυνθεί η καινοτομία, η νέα επιχειρηματικότητα και η ανάληψη ρίσκου προκειμένου η Ευρώπη να δημιουργήσει περισσότερες δουλειές και νέες επιχειρήσεις.

Η BUSINESSEUROPE κάλεσε επίσης την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση συνολικά του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, δίνοντας ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις και αξιοποιώντας παραγωγικά κάθε ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντζι, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας και ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.