Αυξημένο κατά 58% είναι το πλεόνασμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το πλεόνασμα του Ισοζυγίου διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 2,4 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2013.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών, ενώ οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2%, και οι εισπράξεις από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 11,6%.

Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 698 εκατ. ευρώ λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων. Οι καθαρές πληρωμές για αγορές καυσίμων περιορίστηκαν, όπως και το έλλειμμα των λοιπών αγαθών, η μείωση του οποίου οφείλεται στην άνοδο των εισπράξεων από εξαγωγές, δεδομένου ότι η αντίστοιχη δαπάνη για εισαγωγές αυξήθηκε επίσης, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 2,5 δισ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος κατά 11,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013, αντανακλώντας άνοδο κατά 22,2% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 430 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους. Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων συρρικνώθηκε κατά 854 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2013, κυρίως λόγω των μειωμένων μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης από την ΕΕ και διαμορφώθηκε σε 2,8 δισ. ευρώ.

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε πλεόνασμα 5,5 δισ. ευρώ, έναντι 5,2 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2013.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών συναλλαγών καταγράφεται καθαρή εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή 793 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των επενδύσεων κατοίκων στο εξωτερικό (εκροή 5,8 δισ. ευρώ), η οποία αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο των επενδύσεων μη κατοίκων στην Ελλάδα, κυρίως σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων (εισροή 8 δισ. ευρώ).