Στην αποκάλυψη πως τον Ιούλιο του 2012 είχε καλέσει τους επικεφαλής οικονομολόγους των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στους οποίους έθεσε το ερώτημα αν εκτιμούν ότι τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα ανήκει στη ζώνη του ευρώ, προχώρησε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir.

«Όλοι, ανεξαιρέτως, μου είπαν όχι» δηλώνει ο Μπαρόζο για να τονίσει στη συνέχεια: «Διαψεύστηκαν. Η Ελλάδα έμεινε στο ευρώ και η ευρωζώνη προστατεύτηκε».

Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει ότι ενίοτε έδειξε την αντίθεσή του στα τεκταινόμενα σε κράτη μέλη της ΕΕ καλώντας για παράδειγμα τις πλέον εύπορες χώρες να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη. Συνεχίζοντας αναφέρει ότι κάλεσε επίσης τους Έλληνες να θέσουν τέλος στα «πολιτικά παιχνίδια τους» που όπως αναφέρει «διακύβευαν την αξιοπιστία τόσο της χώρας τους όσο και της ζώνης του ευρώ».

Τέλος ερωτώμενος ποια ήταν η μεγαλύτερη σύγκρουση που έζησε ως πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει τη σύνοδο της Ομάδας των «20» στις Κάννες όπου, όπως σημειώνει, επιχειρήθηκε να τεθεί η Ιταλία υπό την κηδεμονία του Δ.Ν.Τ. Η Μέρκελ συμφωνούσε με αυτή την επιλογή, αναφέρει ο Μπαρόζο, τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ρομπάι αντιτάχθηκαν. «Στο τέλος μας δικαίωσε περιέργως ο Ομπάμα» αναφέρει ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής.