Η δυναμική της Γερμανίας για ανάπτυξη είναι πολύ μικρή και η χώρα πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις, δήλωσε ο νέος «τσάρος» της οικονομίας της ευρωζώνης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς τη Γερμανία και ενώνοντας τη φωνή του με πολλούς άλλους ευρωπαίους ηγέτες που καλούν το Βερολίνο να αναλάβει δράση προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Ο Γίργκι Κατάινεν κάλεσε, σύμφωνα με το Reuters, τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη να αυξήσει τις δαπάνες για να αποφύγει τη στασιμότητα, τη χαμηλή ανάπτυξη δηλαδή σε συνδυασμό με το χαμηλό πληθωρισμό.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο μεταδίδει ότι η Γερμανία εμφανίζεται όλο και πιο απομονωμένη στη συνταγή που ακολουθεί για να την ανάκαμψη της οικονομίας, δεδομένης της επιμονής της στη μείωση των δημοσίων δαπανών και του χρέους.

Από την άλλη χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητούν από το Βερολίνο να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες.

«Αυτό που μας είπε η Γερμανία είναι ότι η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,5% ή κάπου εκεί. Αυτό είναι πολύ χαμηλό και είναι θέμα. Χρειαζόμαστε επενδύσεις, και στη Γερμανία», τόνισε ο Γίργκι Κατάινεν, που θα αναλάβει την 1η Νοεμβρίου αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τις θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα.