Το δικαίωμα απαλλαγής από το 50% ή το 100% του ΕΝΦΙΑ χάνουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, μεταξύ αυτών και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως για παράδειγμα τυφλοί, τρίτεκνοι, ανάπηροι, και πολύτεκνοι.

Αιτία το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να συμπεριλάβει στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, ακόμη και τα εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα.

Τέτοια εισοδήματα είναι οι αποζημιώσεις απολύσεων, καθώς επίσης και ποσά κοινωνικών παροχών τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως είναι τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά ανάπηρων σε ποσοστό άνω του 80%.

Στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου που θα λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογίζεται επίσης και το ΕΚΑΣ.

Όλα αυτά τα ποσά θα προστίθενται στα λοιπά εισοδήματα των φορολογουμένων τα οποία υπόκεινται κανονικά σε φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς, δηλαδή στους μισθούς, στις συντάξεις, στα ενοίκια ή στα κέρδη από επιχειρήσεις, στους τόκους καταθέσεων κτλ. Στη συνέχεια στο άθροισμα που θα προκύπτει θα προστίθενται και τυχόν επιπλέον διαφορά εισοδήματος λόγω υψηλών τεκμηρίων.

Έτσι στις περισσότερες περιπτώσεις τα συνολικά ποσά «καθαρού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος» θα «φουσκώνουν» υπέρμετρα και θα ξεπερνούν τα σχετικά χαμηλά όρια εισοδήματος που έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό ΕΝΦΙΑ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που περίμεναν ότι θα είναι δικαιούχοι απαλλαγών του ΕΝΦΙΑ.