Για τις δόσεις που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο και τα κόκκινα δάνεια αλλά και τον αναπτυξιακό νόμο, μίλησε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας.

«Τα πράγματα είναι σε τελική συζήτηση με την τρόικα, όμως αυτά είναι στην αρμοδιότητα του Γκίκα Χαρδούβελη και του Γιάννη Βρούτση. Η προσπάθειά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύμπλεγμα ρυθμίσεων που να επικοινωνεί για να μπορέσουμε να πετύχουμε μια ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον Real FM.

Και συμπλήρωσε: «Τα κόκκινα δάνεια έχουν ένα δικό τους ρυθμό. Είναι καλό όμως να ρυθμίζουμε όλα τα χρέη σε μία επιχείρηση εφόσον είναι βιώσιμα. Το ζήτημα είναι, αυτές οι επιχειρήσεις, οι οποίες είναι πάρα πολλές, σχεδόν 160.000 επιχειρήσεις, οι οποίοι έχουν πάνω από 600, 700.000 θέσεις εργασίας. Αν βάλουμε όλες τις οφειλές και προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία προσεγγίζουμε τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι ευχάριστο το ότι χρειαζόμαστε την έγκριση της τρόικας και για τις δόσεις. Πληρώνουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος».

«Τώρα λήγει το τεράστιο κομμάτι αυτής της συμφωνίας. Μένει ένα μικρό κομμάτι που είναι το ΔΝΤ. Εκεί γίνεται μια διαπραγμάτευση διότι το ύψος αυτού του ποσού, δεν δικαιολογεί τη μορφή της εποπτείας η οποία σήμερα ασκείται. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, αντιθέτως, έχουμε κάθε λόγο, αυτά τα θετικά που γίνονται και να διαφημίζονται και να πιστοποιούνται. Έχουμε κάνει πράγματα που έχουμε να δείξουμε και στη διεθνή κοινότητα και στις αγορές για να μας εμπιστευθούν», τόνισε ακόμα ο κ. Δένδιας.

«Το προηγούμενο ΕΣΠΑ τελειώνει το τέλος του 2015. Η αγωνία μας ήταν να μην υπάρξει κενό στη χώρα. Πετύχαμε κάτι πρωτοφανές. (…) Είμαστε πρωταθλητές στις απορροφήσεις. Αυτό το υπουργείο έχει ετοιμάσει για την ελληνική αγορά ένα πακέτο περίπου 12 δισ. για ένα πλαίσιο 16 μηνών», σχολίασε, μεταξύ άλλων.

«Αν δεν έχεις χρήματα το να στήνεις αναπτυξιακούς νόμους πάνω στην ανέχεια είναι σαν να κοροϊδεύεις τον κόσμο», τόνισε.