Η Ουκρανία ζήτησε από τους Ευρωπαίους «ένα επιπλέον δάνειο δύο δισεκατομμυρίων ευρώ», το ποσό που ζητεί η Ρωσία ως τα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου να παραδίδει φυσικό αέριο στο Κίεβο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το αίτημα αυτό «θα εξεταστεί σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις ουκρανικές αρχές», δήλωσε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος της Επιτροπής, την ώρα που συνεχίζεται στις Βρυξέλλες μια διάσκεψη της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διασφαλιστεί η παροχή στο Κίεβο και τους Ευρωπαίους ρωσικού αερίου φέτος το χειμώνα.

Η Επιτροπή «θα υποβάλει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στην υποστήριξη της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Ο’ Κόνορ.

Με τη βοήθεια της ΕΕ, το Κίεβο και η Μόσχα συζητούν αυτή τη στιγμή «μια μεταβατική συμφωνία» η οποία προβλέπει την πληρωμή από την Ουκρανία 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλονται στη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, τα δύο δισεκατομμύρια εκ των οποίων ως τα τέλη Οκτωβρίου.

Η συμφωνία αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης μεταξύ του ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, του ρώσου υπουργού Αλεξάντερ Νόβακ και του Ουκρανού Γιούρι Πρόνταν, η οποία ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι.