Ολοκληρώθηκε η συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών του, με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, για την εκταμίευση, στο τέλος Δεκεμβρίου, της τρίτης δόσης του δανείου.
Παράγοντες του υπουργείου επισήμαναν μετά τη συνάντηση, ότι αυτή ήταν σε καθαρά τεχνικό επίπεδο και αφορούσε στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και στα μεγέθη του νέου, αλλά και στην πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι αξιωματούχοι από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραμείνουν στην Ελλάδα επί μια εβδομάδα και στο διάστημα αυτό θα επισκεφθούν άλλα «κρίσιμα» υπουργεία που εμπλέκονται στο μνημόνιο, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κοινωνικούς φορείς.
Με δεδομένη την αναθεώρηση επί τα χείρω του ελλείμματος (στο 15,4% του ΑΕΠ για το 2009 και στο 9,4% του ΑΕΠ για το 2010) και την υστέρηση στα έσοδα (2 δισ. ευρώ), οι ελεγκτές της τρόικας φέρονται να ζητούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι, η άμεση μείωση του ευρύτερου δημοσίου τομέα κατά 30%, το κλείσιμο προβληματικών και ζημιογόνων φορέων και επιχειρήσεων του δημοσίου και των δήμων- με απολύσεις των υπαλλήλων για τους οποίους παύουν να υφίστανται οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας-, το άνοιγμα έως το τέλος του έτους όλων ανεξαιρέτως των κλειστών επαγγελμάτων, οι νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, όπως με την αντικατάσταση των κλαδικών με ατομικές συμβάσεις, οι δραστικές περικοπές στις δαπάνες για άμυνα, υγεία, παιδεία και οι νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών αντιτίθεται στο σύνολο αυτών των μέτρων και επισημαίνει ότι «η δραστική μείωση του ελλείμματος έως το 2014 θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων, πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους». Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο επίπεδο της φορολογίας το υπουργείο επεξεργάζεται σενάρια για την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ και τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών, ή την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Παράλληλα, προσπαθεί να επιτύχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, για τη μείωση, λόγω της ύφεσης, των συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένους τομείς (π.χ. χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τον τουριστικό κλάδο).
Στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τίθεται παράλληλα από το υπουργείο η μεγαλύτερη μείωση των δαπανών σε νοσοκομεία, υγεία, ΔΕΚΟ και δήμους, με την εποπτεία της τρόικας. Μάλιστα, τα στοιχεία του υπουργείου προϊδεάζουν για το ύψος αυτής της περικοπής των δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:
-Από τα 3,8 δισ. της αύξησης του ελλείμματος για το 2009, τα 3,7 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (1,9 δισ. ευρώ από την ένταξη των ελλειμμάτων και των χρεών 10 ΔΕΚΟ και τριών οργανισμών στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης και 1,8 δισ. ευρώ από την επανεκτίμηση προς τα κάτω των πλεονασμάτων ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ)
-Από τα 3,5 δισ. ευρώ της αύξησης του ελλείμματος για το 2010, τα 3,4 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (0,7 δισ. ευρώ από την ένταξη των ελλειμμάτων και των χρεών 10 ΔΕΚΟ και τριών οργανισμών στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης και 2,7 δισ. ευρώ από την επανεκτίμηση προς τα κάτω των πλεονασμάτων ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ).
Πάντως, όλα τα σενάρια θα οριστικοποιηθούν, τόσο με την κατάθεση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού την προσεχή Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, όσο και με το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Για τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού και τις εξελίξεις στην οικονομία μετά και την αναθεώρηση ελλείμματος και χρέους, ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει και τους ομολόγους του στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, που συνέρχονται αύριο και την Τετάρτη, αντίστοιχα.