Με αύξηση του όγκου των εξαγωγών τους κατά 5,7% έναντι του 2013 και 15,8% έναντι του 2012 και με διακύμανση της αξίας -8,6 και +8% αντίστοιχα έκλεισαν φέτος, το επτάμηνο, τα νωπά φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas.

Ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas δήλωσε σχετικά ότι:

– η εξαγωγή των φρούτων και λαχανικών σημείωσε αύξηση κατά 5,7% σε όγκο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους και ανήλθε σε συνολικό ποσό των 891.421 τόνων, ενώ υπήρξε μείωση κατ’ αξία -8,6% για να φθάσει σε 516.542.234 ευρώ ενώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2012 υπήρξε αύξηση (+15,8% 769.676 τονων) και (+8% 478.276.642 ευρώ). Η σύγκριση γίνεται και έναντι του 2012 δεδομένου ότι το 2013 ήταν μια χρονιά μειωμένης εσοδείας για τα ροδάκινα και νεκταρίνια.

– Τα λαχανικά αυξήθηκαν κατά 8,1% σε όγκο, που ανέρχεται σε 135.268 τόνους, αξίας 112.028.131 ευρώ με ιδιαίτερη επισήμανση στην αύξηση των αγγουριών σε 27.458 τόνους (+7,6%) και τις ντομάτες σε 33.598 (+60,2%).

– Οι εξαγωγές φρούτων ανήλθαν σε 756.153 τόνους (+5,3%) αξίας 404.512.089 ευρώ (-8,05%) με ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των ροδάκινων (77.342 τόνους +63,7%) και νεκταρινιών (34.686 τόνοι, +59,5%) λόγω μειωμένης εσοδείας της προηγούμενης χρονιάς. Ακολουθούν τα πορτοκάλια (255.875 τόνοι, +7,0%), μανταρίνια (26.329 τόνοι, – 13,5%), οι φράουλες αντιστοιχούν σε 33.892 τόνους (-0,5% ), τα μήλα σε 32.890 τόνους (+67,0%), τα καρπούζια σε 153.236 τόνους (-4,3%), τα ακτινίδια σε 47.776 τόνους (-26,1%) και τα κεράσια σε 17.716 τόνους (-22,6%).

Ο Σύνδεσμος, εκτιμά ότι οι καλές επιδόσεις των εξαγωγών κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό από τη μία πλευρά, στη θετική εξέλιξη της κατανάλωσης στις μεγάλες αγορές της ΕΕ, όπως η Γερμανία και οι όμορες Βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία) και από την άλλη, οι καλές επιδόσεις των αγορών τρίτων χωρών π.χ Ρωσία, ασιατικές, με χαμηλότερες τιμές έναντι του 2013 λόγω αποκατάστασης του κανονικού επιπέδου της παραγωγής.

«Δυστυχώς αμέσως μετά απ’ αυτήν την θετική πορεία του επταμήνου επεβλήθη το εμπάργκο της Ρωσίας στα εισαγόμενα οπωροκηπευτικά που η Ελλάδα κατατάσσεται ως ο 17ος προμηθευτής της Ρωσίας παγκοσμίως και ο πέμπτος από την ΕΕ με 158.000 τόνους το 2012 (συμπεριλαμβανομένων των προερχομένων από προωθήσεις τόσο από την Λιθουανία , την Μολδαβία κ.α. χώρες). Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, τον Αύγουστο, ότι θα θέσει σε εφαρμογή το κανονισμό για τη χορήγηση των ενισχύσεων στους παραγωγούς, πλην όμως τα μέτρα καθυστέρησαν και οι τιμές κατρακύλησαν και μάλιστα πολύ περισσότερο διότι ενώ αποζημιώνονται δράσεις απόσυρσης κοινοτικών προϊόντων, επιτρέπονται εισαγωγές μεγάλου όγκου προϊόντων (χαριστικώς) κατ’ εξαίρεση χωρίς δασμούς» σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Η ΕΕ είναι εισαγωγέας φρούτων

Είναι γεγονός ότι λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας, αναπροσανατολίζουν την εξαγωγική στρατηγική τους και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές παραγωγικές χώρες και αναζητούν νέες αγορές. Όμως επειδή κατά την γνώμη του συνδέσμου, η σημαντικότερη, είναι η ίδια η αγορά της ΕΕ, θα πρέπει να επιδιωχθεί να προχωρήσουν τα εξής:

– Αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής με επάνοδο στην αρχή «της κοινοτικής προτίμησης». Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη εισαγωγέας παγκοσμίως φρούτων και λαχανικών από τρίτες χώρες με 25% και κατά συνέπεια δύναται να απορροφήσει τις ποσότητες που θα προκύψουν αδιάθετες από το εμπάργκο της Ρωσίας. (Το 2013, η ΕΕ πραγματοποίησε εισαγωγές περίπου 13 εκατ. τόνους φρούτων και λαχανικών αξίας 12,3 δισ. ευρώ. Ποσοστό 87% του εισαγόμενου όγκου είναι φρούτα με κυριότερα μπανάνες, ανανάδες, μήλα και αχλάδια από το νότιο ημισφαίριο, επιτραπέζια σταφύλια και εσπεριδοειδή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει καθαρός εισαγωγέας με τον όγκο που εισάγεται να υπερτερούν αυτό των εξαγωγών. Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές είναι, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Νότια Αφρική, Κολομβία, Μαρόκο, Τουρκία, Χιλή, Βραζιλία, Περού, Αργεντινή, Αίγυπτο, Δομινικανή Δημοκρατία, Νέα Ζηλανδία, και Ισραήλ. Το ενδοκοινοτικό εμπόριο ανέρχεται σε περίπου 27 εκατ. τόνους φρούτα και λαχανικά παραγωγής της ΕΕ που διακινούνται μεταξύ των κρατών μελών που αντιστοιχούσε σε 15,5 εκατ. τόνους φρούτων και 11,5 εκατ. τόνους λαχανικών.

– Αναθεώρηση των διμερών και πολυμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες και της προτιμησιακής παραχώρησης χωρίς δασμούς εισαγωγής προϊόντων τους. (Οι εξαγωγές των φρούτων και των λαχανικών της Ουκρανίας υπερδιπλασιάστηκαν από την κατάργηση των εισαγωγικών δασμών της ΕΕ και την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Το εμπόριο με την ΕΕ, αντιπροσωπεύει 587 εκατ. δολ., που αντισταθμίζει σχεδόν πλήρως τις χαμένες εξαγωγές προς τη Ρωσία 592 εκατ. δολ. με αγορές για ουκρανικά προϊόντα το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεδομένου ότι έληξε η προθεσμία για κατ’ εξαίρεση χωρίς δασμούς εισαγωγή προϊόντων της, η Ουκρανία ζητά την επέκτασή της ή την παραχώρηση διπλάσιων ποσοτήτων της υφιστάμενης συμφωνίας των προς εισαγωγή ποσοτήτων ορισμένων κηπευτικών της Παρεμφερείς ρυθμίσεις υπήρξαν και για τα προϊόντα Μολδαβίας και Γεωργίας).

Βασική αρχή του εμπορίου είναι η διασπορά σε αγορές. Εκτός από την αγορά της ΕΕ, μαζί και εμείς με τις άλλες ευρωπαϊκές παραγωγικές χώρες αναζητούμε αγορές σε τρίτες χώρες. Αλλά για να ελπίσουμε σε εμπόριο με τον τρίτο κόσμο, χρειάζεται για κάθε νέα χώρα-προορισμού να απαντηθεί αξιόπιστα ένα «ερωτηματολόγιο», ώστε να υπογραφεί ένα πρωτόκολλο φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων, όπως υπογραμμίζει ο κ. Πολυχρονάκης.

Ενόψει της έναρξης εξαγωγής της νέας εμπορικής περιόδου 2014/2015 (εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μήλα, αγγούρια κ.α), ο σύνδεσμος απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία, ώστε να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που θα διευκόλυναν την προώθηση των εξαγωγών μας, στην Ινδία, Ν. Κορέα, Ν. Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Αυστραλία Βραζιλία και Αργεντινή καθώς και στην Κίνα για όλα αυτά τα προϊόντα (εκτός της υφιστάμενης των ακτινιδίων).