Η Γερμανία και η Γαλλία διαπραγματεύονται μυστικά μια συμφωνία η οποία θα επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει το σχέδιο προϋπολογισμού του Παρισιού για το 2015 παρά το γεγονός ότι παραβιάζει τις πρότερες δεσμεύσεις της γαλλικής κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, γράφει σήμερα το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.

Οι δύο κυβερνήσεις εργάζονται πάνω σε μια γραπτή συμφωνία, με βάση την οποία η Γαλλία θα παρουσιάσει στην Κομισιόν έναν λεπτομερή οδικό χάρτη για την μείωση του δημοσίου ελλείμματός της και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ανέφερε το περιοδικό χωρίς να κατονομάσει τις πηγές του.

Σε αντάλλαγμα η Γερμανία θα παραβλέψει την επανειλημμένη αθέτηση της υπόσχεσης του Παρισιού να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από 3% του γαλλικού ΑΕΠ, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, και θα αντιταχθεί στην υπαγωγή της Γαλλίας στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για να της επιβληθούν κυρώσεις, κάτι που θα μπορούσε να προτείνει η Κομισιόν.

Η Γαλλία παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη το αμφιλεγόμενο σχέδιο προϋπολογισμού της και το έστειλε στις Βρυξέλλες. Κινδυνεύει να γίνει η πρώτη χώρα μέλος της ευρωζώνης το σχέδιο του προϋπολογισμού της οποίας θα απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διαθέτει πλέον ενισχυμένες εξουσίες, ενώ το Παρίσι θα μπορούσε να βρεθεί επίσης αντιμέτωπο με πρόστιμα.

Το Βερολίνο, παρά την σθεναρή επιμονή του στην δημοσιονομική πειθαρχία, δεν θέλει να προκαλέσει μια ανοικτή σύγκρουση ανάμεσα στις δύο σημαντικότερες οικονομίες της Ευρώπης, συνέχισε το Σπίγκελ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε ότι η επίσημη απόρριψη του γαλλικού σχεδίου προϋπολογισμού από την Κομισιόν θα μπορούσε να «προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στις γερμανογαλλικές σχέσεις».

Ταυτόχρονα οι αυξανόμενες ενδείξεις αποτελμάτωσης της οικονομίας στην ευρωζώνη εντείνουν τις πιέσεις που δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ να υιοθετήσει μια λιγότερο αδιάλλακτη στάση.

Ωστόσο, Γερμανοί πολιτικοί τονίζουν δημόσια ότι δεν επαφίεται στις δύο κυβερνήσεις να καταλήξουν σε μια συμφωνία υποκαθιστώντας την Κομισιόν. «Το σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. «Αυτή πρέπει να το εκτιμήσει και να λάβει μια απόφαση».

Η γαλλική κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν παραχωρήσει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών είχαν πει ότι δεν υφίσταται καμιά συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία για το ενδεχόμενο η Επιτροπή να απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού της γαλλικής κυβέρνησης.

Η Γαλλία επιχειρηματολογεί ότι η επιβολή μέτρων λιτότητας θα ήταν ένα αντιπαραγωγικό μέτρο, με δεδομένη τον ασθενικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της, ενώ εκτιμά πως θα χρειαστεί ακόμη δύο χρόνια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς επισήμανε εξάλλου την εβδομάδα που πέρασε ότι το δομικό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας του θα μειωθεί το επόμενο έτος στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, καλώντας έμμεσα την Επιτροπή να συνεκτιμήσει αυτό το στοιχείο.