«Κόκκινα» δάνεια, ρευστότητα και μείωση της γραφειοκρατίας είναι τα τρία κρίσιμα θέματα που θα συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με την τρόικα. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί και το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, με στόχο η όποια ρύθμιση αποφασιστεί να μην έχει επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου αναφέρουν ότι τα κριτήρια βιωσιμότητας θα θεσπίζονται κριτήρια με βάση τις ταμειακές ροές, τα μικτά κέρδη και το αντικείμενο δραστηριότητας για τις μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ για τις μεγαλύτερες το κριτήριο της επιλογής θα το καθορίζουν οι τράπεζες.

Η ρύθμιση αφορά περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις, που θα μπορούν μέσα στην επόμενη διετία να ρυθμίσουν οφειλές προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έως και για 10 έτη.

Συνάντηση και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα το μεσημέρι στις 15:00 θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας. Την Πέμπτη, θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να συζητήσει με την τρόικα για τις 6.500 εναπομείνασες απολύσεις στο Δημόσιο εντός του 2014 και θα επαναλάβει στους εκπροσώπους των δανειστών ότι ο στόχος θα επιτευχθεί κυρίως από την επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης και από τον έλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν παρανόμως σε αορίστου χρόνου.