Οι ηγέτες της Ομάδας G20, των οκτώ πλουσιότερων χωρών συν τις 12 πιο ταχέως αναπτυσσόμενες, στο τέλος των εργασιών της συνόδου στη Σεούλ συμφώνησαν να εποπτεύουν τον τρόπο με τον οποίο οι τραπεζικοί κανονισμοί επηρεάζουν το χρήμα για το εμπόριο.

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τον ΠΟΕ, ανατέθηκε μάλιστα να συντάξει πόρισμα για το ζήτημα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2011.

Στο διεθνές εμπόριο αναλώνονται -ανά 12μηνο- 12 με 13 τρισ. δολάρια, από τα οποία ποσοστό μεταξύ 60-80% προέρχεται από τραπεζικά κεφάλαια. Συνομολογήθηκε ότι σε περίπτωση και νέας κρίσης, «τα τραπεζικά δάνεια για το εμπόριο θα γίνουν και λιγότερα και ακριβότερα».

Αποφασίστηκε, επίσης, ότι ο τραπεζικός δανεισμός για το εμπόριο είναι «ασφαλέστερος» σε σύγκριση με άλλες χρηματοδοτήσεις του, όπως συμφωνήθηκε να μην «τιμωρείται» ο τραπεζικός δανεισμός με παράλογες φορολογίες…

Διαπιστώθηκε ακόμα ότι το έλλειμμα τραπεζικής χρηματοδότησης του διεθνούς εμπορίου δεν ξεπερνά το 0,02%, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι στο μέλλον προέχει να δανείζονται από τράπεζες οι έμποροι στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες, αλλά ιδίως και στις φτωχές, κατά προτίμηση.
Ανακοινώθηκε δε ότι «οι σχετικές τραπεζικές εργασίες θα εποπτεύονται» στο μέλλον από τη G20.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Απρίλιο πέρυσι, στη σκιά της κρίσης, οι 20 αποφάσισαν για να τονωθεί η παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα να διαθέσουν από κρατικά κεφάλαια περίπου 250 δισ. δολάρια ΗΠΑ.