Πλήρωναν 8,5 ευρώ τον καφέ (καπουτσίνο) στον Πύργο του ΟΤΕ στη ΔΕΘ. Ο κόσμος που βρέθηκε στο κυλικείο και πλήρωσε τον καφέ για… χρυσό εξανέστη, με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Δεκάδες καταγγελίες έγιναν και κλιμάκιο του υπουργείου που έκανε έλεγχο στο κυλικείο επέβαλε πρόστιμο πάνω από 1.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο κυλικείο, παραπλανητικά επιβάρυνε την τιμή των προϊόντων με εισιτήριο αξίας πέντε ευρώ, επιπλέον της αξίας του κάθε καταναλώσιμου, εξήγησε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο υφυπουργός ανάπτυξης, τόνισε: «Επιβλήθηκε πρόστιμο, το οποίο είναι πάνω από 1.000 ευρώ για όλες αυτές τις παραβάσεις. Από εκεί και έπειτα το πρόστιμο δεν επιβλήθηκε για τις τιμές που είχε το συγκεκριμένο κατάστημα, διότι έχουμε ελεύθερη αγορά και μπορεί ο καθένας να πουλάει ό,τι θέλει. Όμως και εμείς πρέπει να ελέγχουμε την αγορά και έχουμε και άλλες παραβάσεις. Βρήκαμε παραβάσεις, όπως το ότι δεν είχε θήκη παραπόνων, δεν είχε εκείνο, δεν είχε το άλλο… Όταν θέλεις και όταν ψάξεις, θα βρεις κάτι. Σημασία έχει το εξής, ότι αυτός ήταν αφελής και αντί να βάλει είσοδο και καφέ 3,50 ευρώ και 5 ευρώ, δηλαδή 8,50 ευρώ συνολικά, τα έβαλε όλα μαζί. Τώρα ας το φτιάξει».

« Είναι γεγονός ότι πουλούσε καφέ 8,50 ευρώ. Εδώ δεν είναι Σοβιέτ, είναι ελεύθερη οικονομία. Όμως η ελεύθερη οικονομία δεν σημαίνει και ασυδοσία. Βέβαια μπορούσαμε να τον κατηγορήσουμε για αισχροκέρδεια, να τον πάμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επειδή είχε το μονοπώλιο και δεσπόζουσα θέση κ.λπ., στον συγκεκριμένο χώρο. Δεν φτάνουμε εκεί. Του κάναμε μια σύσταση, του επιβλήθηκε και ένα πρόστιμο και από εκεί και πέρα ας αναλάβει τις ευθύνες του. Αντίστοιχοι έλεγχοι προχωρούν παντού. Κάθε μήνα στέλνω αναλυτικά στοιχεία για τα πρόστιμα που βάζουμε. Έχω και εγώ όμως ένα παράπονο, γιατί εσείς συνέχεια παραπονιέστε. Στείλαμε ένα δελτίο τιμών σε όλα τα μέσα, σύμφωνα με το οποίο, τον Αύγουστο, είχαμε μείωση τιμών κατά 2,8% μεσοσταθμικά, σύμφωνα με την Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ. Δεν το ανέφερε κανείς. Αν είχαμε 1% αύξηση θα υπήρχαν πρωτοσέλιδα “ξέφυγαν οι τιμές κ.λπ.”. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε λίγο πιο αντικειμενικοί… Εγώ κάθε μήνα στέλνω ένα δελτίο, τουλάχιστον. Πρέπει, λοιπόν, ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν έχουμε αύξηση των τιμών. Επειδή υπάρχει οικονομική δυσπραγία και η αγοραστική δύναμη είναι πολύ μειωμένη, προσπαθούμε και παλεύουμε. Δεν είμαι ικανοποιημένος ακόμα, αλλά το παλεύω. Θα γίνουν πολλές τομές ακόμα, όπως για παράδειγμα, συνέβη με τη διατίμηση στις πλαζ το καλοκαίρι. Δηλαδή, σε αυτή την καφετέρια, επειδή είναι σε δημόσιο χώρο, θα μπορούσαμε να της επιβάλουμε καθεστώς διατίμησης. Έκλεισε όμως τώρα, έφυγε η ΔΕΘ και γι’ αυτό δεν το κάνω. Σε τέτοιους χώρους, όπου υπάρχει τέτοια αισχροκέρδεια, με το καθεστώς διατίμησης, την πατάσσουμε… Χθες μας το κατήγγειλαν. Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Υπάρχει ο τηλεφωνικός αριθμός 1520, όπου μπορείς να πάρεις και να πεις “πήγα ήπια εκεί έναν καφέ και μου πήραν 10 ευρώ, 8 ευρώ” και εμείς θα παρέμβουμε άμεσα», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωση της η ΔΕΘ αναφέρει ότι ο ΟΤΕ επιλέγει τον εκμισθωτή του κυλικείου.