Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου σε ταμειακή βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, ο προϋπολογισμός εμφάνισε στο οκτάμηνο έλλειμμα 2,6 δισ. ευρώ, έναντι 9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Αυτή η εξέλιξη αντανακλά την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στα 30,2 δισ. ευρώ, έναντι 28,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά περιλαμβάνεται ποσό ύψους 1.310 εκατ. ευρώ από αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ενώ δεν περιλαμβάνονται 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 311 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και δαπάνες ύψους 451 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, διαμορφώθηκαν σε 32,9 δισ. ευρώ, από 38,9 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2013. Η δαπάνη για τόκους υποχώρησε στα 4,8 δισ. ευρώ από 5,5 δισ. ευρώ πέρυσι.