Το Βέλγιο φιλοξενεί περίπου τους 20 από τους 100 πιο πλούσιους Γάλλους, ενώ γάλλοι επιχειρηματίες έχουν κάνει τοποθετήσεις ύψους τουλάχιστον 17 δισ. ευρώ στη χώρα αυτή, σύμφωνα με μια έρευνα της οικονομικής εφημερίδας L’Echo η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο Μπερνάρ Αρνό, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία, έχει μεταφέρει την έδρα πολλών επιχειρήσεών του στο Βέλγιο, χωρίς πάντως να έχει εγκατασταθεί εκεί. Είναι κάθε άλλο παρά ο μόνος, σύμφωνα με την εφημερίδα, που δημοσιεύει πολυάριθμα ονόματα ακόμη, όπως αυτό του επικεφαλής του βελγικού ομίλου Delhaize, του Ζακ Μπουριέζ, που σύμφωνα με την εφημερίδα ήταν ο πρώτος που δημιούργησε, εν έτει 1983, μια εταιρεία συμμετοχών στο Βέλγιο.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα πολύ γνωστά στη Γαλλία ονόματα είναι πολλά μέλη της οικογένειας Μουλιέζ, στην οποία ανήκει ο όμιλος Auchan, με κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί αλλά και ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Αρτίρ.

Πολυάριθμοι ευκατάστατοι Γάλλοι έχουν επιλέξει να εγκατασταθούν στο Βέλγιο και να μεταφέρουν σε αυτή τη χώρα την έδρα των επιχειρήσεών τους διότι η φορολογία είναι πολύ πιο χαμηλή για τους πλουσιότερους, εφαρμόζονται χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές επί των κεφαλαίων, ενώ δεν υπάρχει στο Βέλγιο φόρος μεγάλης περιουσίας.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ανάμεσα στους επιχειρηματίες που μετακινήθηκαν στο Βέλγιο είναι επίσης εκατοντάδες λιγότεροι γνωστοί, που προχώρησαν στην κίνηση «τα τελευταία τρία χρόνια», ιδίως «μετά την άνοδο του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία».