Πρεμιέρα κάνει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης που θα συγκληθεί στις 10 για την πρώτη του συνεδρίαση, με στόχο να υπάρξει συντονισμός για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Το «παρών» θα δώσουν στη συνεδρίαση ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης -μαζί με τους υφυπουργούς Β. Κεγκέρογλου, Γ. Πλακιωτάκη, Α. Μπέζα- και οι υπουργοί όλων των παραγωγικών υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου) οι οποίοι καλούνται να «συμπράξουν» στη χάραξη και την εφαρμογή των μέτρων.

Ο κ. Βενιζέλος θα θέσει πρόταση για θεσμοθέτηση ρήτρας απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική δράση ή πρωτοβουλία ή νομοσχέδιο που αφορά στα θέματα της ανάπτυξης, στην προσπάθεια να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει ανάσχεση και μείωση «του μεγάλου εφιάλτη» της ανεργίας.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση, όπως έχει δηλώσει ο Γιάννης Βρούτσης, είναι «να υπάρξει στη φάση της ανάκαμψης ένα ορατό και μετρήσιμο κοινωνικό μέρισμα απασχόλησης» και να αποτραπεί ο κίνδυνος της «άνεργης ανάπτυξης» που πολλοί – ανάμεσά τους και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ – εκτιμούν ότι «ελλοχεύει» καθώς η ανεργία, μετά τη μεγάλη αύξηση στα χρόνια της ύφεσης, έχει σταθεροποιηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και είναι αμφίβολο αν μπορεί να μειωθεί δραστικά.

Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ προβλέπει, σχετικά, ότι το ποσοστό της ανεργίας (ήδη στο 27,2% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) δεν πρόκειται να πέσε» κάτω από το 22% – 23% (δηλαδή κάτω από 1.150.000 άτομα) έως το 2020.

Μετά τη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικό Γκίκα Χαρδούβελη.