Για τεράστια πρόοδο των χωρών που έχουν υπαχθεί σε προγράμματα διάσωσης κάνει λόγο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του προς την Passauer Neue Presse.

Ο κ. Σόιμπλε κάνει μάλιστα λόγο για ιστορία επιτυχίας, εξηγώντας ότι «Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από ότι πιστεύετο μέχρι πρότινος». Όπως επισημαίνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ελάχιστος λόγος γίνεται πλέον για προβλήματα στην Κύπρο. Η πολιτική, όπως υπογραμμίζει, υπερασπίστηκε επιτυχώς το κοινό νόμισμα ενώ οι χώρες τις οποίες βοηθήσαμε, όπως λέει χαρακτηριστικά, αντιμετωπίζονται πλέον από τον ΟΟΣΑ ως πρωτοπόρες στην υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του πρώην υπ. Οικονομίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ περί της πολιτικής λιτότητας που, όπως είπε, επέβαλε η Γερμανία σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη -δηλώσεις οι οποίες αποτέλεσαν και την αφορμή για την παραίτηση της γαλλικής κυβέρνησης- ο κ. Σόιμπλε απαντά ότι φυσικά και δεν τον χαροποίησαν, εκτιμά ωστόσο ότι πρόκειται για εσωτερικές διαμάχες στη Γαλλία από τις οποίες αντλήθηκαν εν τω μεταξύ τα σωστά συμπεράσματα.

Σε ό,τι αφορά δε τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι περί χαλάρωσης της πολιτικής περικοπών και ενίσχυσης αυτής των επενδύσεων, ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι ερμηνεύθηκαν υπερβολικά και επισημαίνει ότι ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τον κ. Ντράγκι. «Βασικά ισχύει ότι σεβόμαστε την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών. Αυτοί είναι αρμόδιοι για τη νομισματική πολιτική. Σε αυτό δεν χρειάζεται να προσθέσω κι εγώ το σχόλιό μου».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτάται ακόμη εάν χρειάζεται ένας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, για να απαντήσει τονίζοντας ότι «στη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση η Ευρώπη είναι ήδη πολύ πιο προχωρημένη από ό,τι πχ στην πολιτική ασφάλειας- έχουμε έναν επίτροπο για τη Νομισματική Πολιτική και αυτό αρκεί» και να προσθέσει: «Σε όλες τις σημαντικές διεθνείς συνόδους -στην G-20 ή στο ΔΝΤ- η ΕΕ εκπροσωπείται και έχει δική της φωνή. Καθοριστικό είναι να πάρουμε τα σωστά μαθήματα από την κρίση: Στέρεα δημοσιονομικά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη». Αναφερόμενος στις κρίσεις παγκοσμίως, ο κ. Σόιμπλε παραδέχεται ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά στα οικονομικά στοιχεία, αλλά σημειώνει ότι ως τώρα δεν έχουν σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.