Σε κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη συζητήθηκε σήμερα το επίμαχο θέμα των εκποιήσεων ακινήτων και της προστασίας των δανειοληπτών με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Χθες, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς, στην οποία σημειώνει πως με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το υπουργικό συμβούλιο, προστατεύονται οι μικροί και μεσαίοι δανειολήπτες και οι ευάλωτες ομάδες, προειδοποιώντας πως ο τόπος θα μπει σε περιπέτειες, σε περίπτωση απόρριψης του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Λόγω παράτασης της συζήτησης, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το πρωί μετατέθηκε για αργά το απόγευμα.

Πριν από τη συνεδρίαση, τα κόμματα, που είχαν ήδη ενημερωθεί για τις κυβερνητικές προτάσεις από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, διατύπωσαν επιφυλάξεις, κυρίως, όσον αφορά, την προστασία όλων των δανειοληπτών από τις αυθαιρεσίες των τραπεζών που προκύπτουν από καταχρηστικές πρόνοιες των δανειακών συμβάσεων και όχι μόνο των μικρών δανειοληπτών.

Στο μεταξύ, η έγκυρη οικονομική ιστοσελίδα Stockwatch δημοσίευσε σήμερα πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι διεθνείς δανειστές της Κύπρου πάγωσαν τις διαβουλεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση, εν αναμονή της κατάληξης των συζητήσεων.

Η τρόικα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, κατέστησε σαφές στον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι θα πρέπει να προκύψει πολιτική συλλογικότητα και συνεννόηση στο επίμαχο θέμα των εκποιήσεων, πριν η ίδια πει τον τελευταίο λόγο επί των προτεινόμενων, από την κυβέρνηση, συμπληρωματικών μέτρων.

Η τρόικα, φέρεται, επίσης, να υπέδειξε, δίκην τελεσιγράφου, ότι αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, ύψους 436 εκατ. ευρώ.