Την εξαίρεση παιδικών τροφών και αλκοολούχων -συμπεριλαμβανομένου του κρασιού- από το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, αποφάσισε η ρωσική κυβέρνηση.

Όπως έγινε γνωστό, η απαγόρευση για εξαγώμενα στη Ρωσία ελληνικά προϊόντα, δεν θα αφορά επίσης πιθανότατα το λάδι και τις ελιές.

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ανακοίνωσε πως «η Ρωσία επιβάλλει πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, οπωροκηπευτικών, κρέατος πτηνών, ψαριών, τυριών, γάλακτος και γαλακτομικών προϊόντων».

Το εμπάργκο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης, θα έχει ισχύ από σήμερα για έναν χρόνο.

Με μέτρα κατά της Μόσχας προειδοποιεί η Ε.Ε.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα μέτρα κατά της Μόσχας μετά την ανακοίνωση της «σαφώς πολιτικής απόφασης» των ρωσικών αρχών για την απαγόρευση για έναν χρόνο των εισαγωγών των περισσοτέρων προϊόντων διατροφής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

«Έπειτα από μία πλήρη αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των μέτρων τα οποία ελήφθησαν από την Ρωσική Ομοσπονδία, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να λάβουμε τα προσήκοντα μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Το 2013, οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 11,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσαν το 9,9% των συνολικών εξαγωγών της Ε.Ε. προς τη Ρωσία. Τα φρούτα, το τυρί, το χοιρινό κρέας και τα λαχανικά αποτελούν τους τέσσερις κύριους τομείς αγροτικών προϊόντων στις εξαγωγές της Ε.Ε. προς τη Ρωσία, συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ, το 2013. Ακολουθούν τα αλκοολούχα ποτά (725 εκατ. ευρώ) και το κρασί (595 εκατ. ευρώ).