Έκπληξη ακόμη και στην κυβέρνηση προκάλεσε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», έβγαλε ένα υπερμέγεθες κοστούμι φόρων, περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ μεγαλύτερο από ότι είχε υπολογιστεί, ενεργοποιώντας πολιτικά αντανακλαστικά για άμεσο κούρεμα των επιβαρύνσεων.

Η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και του συμπληρωματικού φόρου, η οποία σχεδόν ολοκληρώθηκε από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, έδειξε ότι περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν έως το τέλος του έτους κοντά στα 3,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα ορισμένα καθορισμένα εκκαθαριστικά ήταν τόσο βαριά που και οι εκκαθαριστές δεν πίστευαν στα μάτια τους και αναγκάζονταν να τρέξουν επαληθεύσεις, ξανά και ξανά, προσπαθώντας να βρουν αν υπάρχει λάθος.

Παρότι στα σπίτια ο ΕΝΦΙΑ είναι ηπιότερος σε σχέση με το χαράτσι, το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά πληρώνουν φόρο και όσοι έχουν οικόπεδα και χωράφια φούσκωσε τους φόρους επικίνδυνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σενάρια είτε για οριζόντια μείωση της τάξης του 5% στα εκκαθαριστικά που θα αρχίσουν να αναρτώνται από αύριο στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων στο Taxisnet είτε για «πείραγμα» των συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Η δεύτερη επιλογή κρίνεται χρονοβόρα και μάλλον δύσκολη, δεδομένων των στενών περιθωρίων εξόφλησης του φόρου έως το τέλος του έτους.