Την πρόβλεψή της για την οικονομική προοπτική της χώρας αναθεώρησε προς το καλύτερο σήμερα η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ενώ εκτίμησε επίσης πως το επίπεδο της ανεργίας επίσης θα μειωθεί.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, ενός κορυφαίου στελέχους του Λαϊκού Κόμματος (PP), η ισπανική οικονομία προβλέπεται πλέον πως θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% του ΑΕΠ φέτος και κατά 2% το 2015.

Τον Μάιο, η ισπανική κυβέρνηση είχε ήδη αναθεωρήσει προς το καλύτερο την πρόβλεψή της για το ρυθμό επέκτασης της οικονομίας της χώρας, από 0,7% στο 1,2% το 2014 και από 1,2% σε 1,8% το επόμενο έτος.

Οι οικονομικοί δείκτες κατατείνουν σε μια σημαντική ανάκαμψη της χώρας, που ακόμη πασχίζει να συνέλθει από την οικονομική κρίση του 2008 και το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων, υποστήριξε ο ντε Γκίντος.

Χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες, ο ντε Γκίντος ανέφερε πως η Μαδρίτη αναμένει παράλληλα μείωση της ανεργίας τον Σεπτέμβριο.

Η τρέχουσα κυβερνητική πρόβλεψη κάνει λόγο για ανεργία 24,9% στα τέλη του 2014 και 23,3% το 2015.

Για τον ντε Γκίντος, η σθεναρή εσωτερική ζήτηση οδηγεί την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να εισέλθει σε μια φάση «βιώσιμης ανάπτυξης».

«Το χειρότερο κομμάτι της κρίσης τέλειωσε», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας της Ιβηρικής.

Ο ντε Γκίντος επανέλαβε την πρόβλεψή του ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. «Ελπίζουμε ουσιαστικά ότι η οικονομική ανάπτυξη θα προσεγγίσει το 1,5% αυτή τη χρονιά και το 2% την επόμενη», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας —οι προβλέψεις της οποίας θα δημοσιευθούν αύριο Τετάρτη—, η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,5% την περίοδο από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Το ισπανικό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα εμφανίστηκε επίσης να αναθεωρεί επί τα βελτίω την εκτίμησή του για την ανάπτυξη (1,3% το 2014, 2% το 2015).

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί επίσης ότι η βελτίωση της κατάστασης στο μέτωπο της ισπανικής οικονομίας θα συνεχιστεί, αν και εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξο ως προς τα μεγέθη.