Tη δυναμική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), άλλων θεσμικών επενδυτών, αλλά και ιδιωτών επενδυτών, που προσέλκυσε η WL Ross στην έκδοση κεφαλαίου της ύψους 1 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συμμετοχή της EBRD θα κυμανθεί γύρω στο 5% του συνολικού κεφαλαίου.

Σε ανακοίνωσή της, η Τράπεζα Κύπρου τόνισε ότι στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους 1 δισ. ευρώ, με έκδοση νέων μετοχών στην τιμή των 24 σεντ τη μία, συμμετείχαν εκτός της ERBD, ένα ευρύ φάσμα θεσμικών επενδυτών από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Ρωσία.

Το αποτέλεσμα της έκδοσης συνοψίζεται στα εξής:

– Επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου Euro 1 δισεκατομμυρίου, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης νέων μετοχών (Πρώτη φάση).

– Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CRD IV/CRR – χωρίς μεταβατικές διατάξεις) ύψους 15,1%, σημαντικά ενισχυμένος έναντι ευρωπαϊκών τραπεζών.

– Μετάβαση στη δεύτερη φάση, με ανοικτή προσφορά στους υφιστάμενους μετόχους μέχρι και 20% των μετοχών που προσφέρθηκαν στην πρώτη φάση.

Αναφέρεται, επίσης, ότι νέες μετοχές παραχωρήθηκαν και σε αριθμό επενδυτών που προσέλκυσε τη WL Ross & Co LLC, διεθνής εταιρεία που ειδικεύεται στην εξαγορά χρεών.

Ακολουθεί περίοδος 15 ημερών από τις 31 Ιουλίου, όπου οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα μπορούν να διεκδικήσουν το 20% των μετοχών που παραχωρήθηκαν στους νέους μετόχους στην ίδια τιμή, των 24 σεντ τη μία.

Η απόφαση του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου θα τεθεί προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Χρίστης Χασάπης, σε δήλωση του ανέφερε:

“Η επιτυχία της τοποθέτησης θα ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης. Το γεγονός ότι υψηλού επιπέδου θεσμικοί επενδυτές επέδειξαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν στην τοποθέτηση καταδεικνύει την εμπιστοσύνη τους προς την Τράπεζα και την κυπριακή οικονομία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούριγκαν, εξέφρασε ικανοποίηση από την ποιότητα και το εύρος, όπως είπε, της βάσης των θεσμικών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου αριθμού θεσμικών επενδυτών, που προσέλκυσε η WL Ross & Co. LLC, καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ο Βίλμπουρ Ρος, ιδρυτής και πρόεδρος της WL Ross & Co. LLC, δήλωσε ότι σε συνεργασία με την ανώτατη διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου, επιτεύχθηκε η προσέλκυση διεθνών επενδυτών, που δεσμεύτηκαν για το 40% της τοποθέτησης. “Κατόπιν της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές, σκοπεύουμε να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στην αναζωογόνηση της Τράπεζας Κύπρου και είμαστε διατεθειμένοι για νέες επενδύσεις στην Κύπρο. Πιστεύουμε ότι αυτή η χώρα, η οποία άκμαζε πριν την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, βρίσκεται στον σωστό δρόμο ανάκαμψης”, κατέληξε ο κ. Ρος.