Σε περαιτέρω μείωση του προγράμματός αγοράς ομολόγων αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Fed αναμένεται να αποφασίσει τη μείωση του προγράμματος κατά 10 δισ. δολάρια στο ύψος των 25 δισ. δολαρίων τον μήνα, με προοπτική να το σταματήσει πλήρως τον Οκτώβριο.

Με τον αριθμό των μισθωτών, όμως, να έχει αυξηθεί κατά 288.000 τον Ιούνιο και τη ανεργία να έχει μειωθεί στο 6,1%, η Fed ενδέχεται να αναφερθεί στην πρόσφατη ενίσχυση της αγοράς εργασίας, ενώ έχει ήδη στείλει το μήνυμα πως η συνεχιζόμενη ροή τόσο θετικών στοιχείων για τη συγκεκριμένη αγορά μπορεί να επηρεάσει την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική της.

Η Πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν σημείωσε πριν από δύο εβδομάδες, κατά την ακρόασή της από το Κογκρέσο, ότι «εάν η αγορά εργασίας συνεχίσει να βελτιώνεται πιο γρήγορα από ότι προβλέπεται… τότε οι αυξήσεις των επιτοκίων θα γίνουν ταχύτερα από ότι εκτιμάται σήμερα».

Η συζήτηση στο εσωτερικό της Fed σχετικά με το πότε πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια έχει αρχίσει να εντείνεται, με τους αξιωματούχους που είναι περισσότερο υπέρμαχοι της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, όπως ο Ρίτσαρντ Φίσερ του Ντάλλας, να δηλώνουν ότι αυτό θα συμβεί «στις αρχές του επόμενου έτους», ενώ άλλοι όπως ο Ντένις Λόκχαρτ της Ατλάντα συνεχίζουν να δείχνουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2015. Υπάρχει, ωστόσο, κάποια συμφωνία ότι μία συνεχής ροή στοιχείων, όπως αυτά των θέσεων εργασίας του Ιουνίου, θα σημάνουν μία ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων.