Η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε από το Σαράγεβο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, πως, η Ιταλία στη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.

«Τα δυτικά Βαλκάνια είναι στρατηγική προτεραιότητα της προεδρίας μας, επειδή η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι καταβάλει πρόσθετες προσπάθειες στην παροχή βοήθειας προς τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες» ανέφερε η κ. Μογκερίνι.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, η οποία ξεκίνησε περιοδεία στα Βαλκάνια με πρώτο σταθμό το Σαράγεβο, επισήμανε ότι δεν ήταν τυχαία επιλογή, καθώς η Βοσνία – Ερζεγοβίνη έχει τα δικά της προβλήματα, αλλά και ευρωπαϊκή προοπτική και αξίζει ιδιαίτερη προσοχή.

Μιλώντας σε φόρουμ αφιερωμένο στην παρουσίαση προγράμματος μεταρρυθμιστικών μέτρων, που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα, η κ. Μογκερίνι υπενθύμισε ότι και η νέα ιταλική κυβέρνηση επίσης ξεκίνησε πρόγραμμα “επίπονων, αλλά αναγκαίων” διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Από τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να περάσουν και άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, ακόμη και τα κράτη που σκοπεύουν να γίνουν μέλη της Ένωσης, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας.

Το πρόβλημα οικονομικής ανάπτυξης είναι πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία έχει ανάγκη από «βαθιά θεσμική ανανέωση», εκτίμησε η κ. Μογκερίνι.

«Οι πρόσφατες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέδειξαν ότι οι πολίτες ζητούν ριζικές αλλαγές και ότι επιθυμούν μία Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εργαστεί για την ευημερία τους και θα είναι λιγότερο γραφειοκρατική» ανέφερε.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι παρά τις τωρινές δυσκολίες, η ΕΕ εξακολουθεί να προσφέρει δυνατότητα ανάπτυξης, σταθερότητας, ειρήνης και συμβίωσης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη αυτό ακριβώς επιθυμούν.

Για να συμβεί αυτό στη Βοσνία χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση κυρίως στους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής σταθερότητας, σημείωσε.

«Ούτε εγχώριοι, ούτε ξένοι επενδυτές υπό τις υπάρχουσες συνθήκες είναι έτοιμοι να επενδύσουν στη Βοσνία» προειδοποίησε η κ. Μογκερίνι προσθέτοντας ότι είναι σαφές πως οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν πλέον να αναβάλλονται.

Για το πρόγραμμα μέτρων «Συμφωνία για ανάπτυξη και απασχόληση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη» που παρουσιάστηκε στο Σαράγεβο, η κ. Μογκερίνι είπε ότι δεν είναι “ακαδημαϊκή άσκηση”, αλλά ζήτημα που αφορά το μέλλον της χώρας.

Το πακέτο έξι συγκεκριμένων και σημαντικών μέτρων που στηρίζεται από τους σημαντικότερους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει στόχο τη δημιουργία λειτουργικής αγοράς και βελτίωσης της ζωής του απλού πολίτη, τόνισε ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Πέτερ Σόρενσεν.

Οι συστάσεις που υιοθετήθηκαν μετά από πολύμηνες συζητήσεις και παρουσιάστηκαν από τον κ. Σόρενσεν αφορούν τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, την άρση των εμποδίων στην απασχόληση, τη δημιουργία καλύτερου επιχειρηματικού κλίματος, την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, τον περιορισμό της διαφθοράς και τη βελτίωση της κοινωνικής προστασίας.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Βιέκοσλαβ Μπεβάντα τόνισε ότι η χώρα του προσπαθεί ακόμη να εξακριβώσει την έκταση των ζημιών από τις πλημμύρες του Μαΐου που υπολογίζονται προς το παρόν σε 2 δισ. ευρώ.

Για την εξάλειψη των άμεσων συνεπειών θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια και σε αυτό το διάστημα θα πρέπει ταυτόχρονα να υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις για την αναζωογόνηση της οικονομίας και τη βελτίωση της κοινωνικής εικόνας της χώρας, υπογράμμισε

«Σκληρή μάχη» κατά της διαφθοράς, ενίσχυση του κράτους δικαίου, διαφάνεια στις επιχειρηματικές συναλλαγές, βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, επενδύσεις στην εκπαίδευση και καλύτερη κοινωνική πολιτική, είναι κάποιες από τις προτεραιότητες που έθεσε ο κ. Μπεβάντα ως προϋποθέσεις για την επίτευξη θεμελιωδών αλλαγών στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.