Στα χέρια των στελεχών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων , του ΣΔΟΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας και των Εισαγγελικών Αρχών έχουν περιέλθει στο τελευταίο επτάμηνο τα στοιχεία καταθέσεων και δανείων 2.700 φοροφυγάδων, αλλά και ατόμων που εμπλέκονται σε υποθέσεις νομιμοποιήσεως εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου μέσω του μητρώου τραπεζικών λογαριασμών έχουν υποβάλει από τον Ιανουάριο στις τράπεζες εκατοντάδες αιτήσεις κατάθεσης στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών. Τα σχετικά στοιχεία δείχνουν ότι κατά μέσον όρο σε ημερήσια βάση υποβάλλονται 18 αιτήσεις κοινοποίησης στοιχείων, ήτοι 90 αιτήσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Υπενθυμίζεται πως το μητρώο τραπεζικών λογαριασμών λειτουργεί ως ένα κλειστό κύκλωμα ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσω του οποίου πιστοποιημένοι ελεγκτές υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτημα στις τράπεζες για άρση τραπεζικού απορρήτου. Από τη ώρα που σταλεί το αίτημα σε μία τράπεζα, αυτή υποχρεούται να απαντήσει εντός 24 ωρών.

Οι πιστοποιημένοι ελεγκτές δεν έχουν πρόσβαση σε «πραγματικό» χρόνο στα στοιχεία των ελεγχόμενων, αλλά μπορούν να ενημερώνονται μέσα σε 24ώρες για το πλήρες τραπεζικό προφίλ όσων ελέγχουν με όλες τις κινήσεις δανείων, καταθέσεων, επενδυτικών ή άλλων λογαριασμών σε βάθος δεκαετίας.

Τα τραπεζικά δεδομένα δεν είναι ανοιχτά σε κάθε ελεγκτή, αλλά θα του δίνονται πληροφορίες εφόσον έχει υποβάλει επίσημο και εξατομικευμένο αίτημα. Θα πρέπει να τονιστεί πως για την εξασφάλιση της εμπιστευτικότητας της διαδικασίας, όλα τα φορολογικά ή τραπεζικά δεδομένα που ανταλλάσσονται κρυπτογραφούνται.

Σύμφωνα με αναφορά που εμπεριέχεται στην έβδομη έκθεση δραστηριοτήτων της Ομάδος Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, αποκαλύπτεται πως σύντομα μέσω του μητρώου τραπεζικών λογαριασμών η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων , το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία και οι Εισαγγελικές Αρχές θα μπορούν να λαμβάνουν από τα πιστωτικά ιδρύματα και πληροφορίες για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος θα ελέγχεται για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα χρήματος οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν -σύντομα- να ζητούν και να λαμβάνουν εντός μιας ημέρας όλες τις συναλλαγές που έχει κάνει και σχετίζονται με μετοχές εταιρειών, ομόλογα, μερίδια οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, δομημένα προϊόντα, παράγωγα, κ.α..