Η διάθεση των πρώτων δανείων από το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη, το ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο, με το οποίο συνεργάζεται η γερμανική τράπεζα επενδύσεων «KfW» αναμένεται να γίνει περί τον Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι τα μέσα του 2015 θα έχουν διατεθεί όλα τα διαθέσιμα κονδύλια, δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στην γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» η οποία επισημαίνει ότι τα δάνεια θα φθάνουν μέχρι το ένα εκατομμύριο ευρώ και θα αφορούν επιχειρήσεις με έως 250 εργαζόμενους και ως 50 εκατομμύρια τζίρο.

«Επιχείρηση ανάκαμψη» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, στο οποίο αναφέρεται ότι την περασμένη Τρίτη ο κ. Χατζηδάκης και ο επικεφαλής της KfW Ούλριχ Σρέντερ έδωσαν το σήμα της έναρξης για το ταμείο στο οποίο η Ελλάδα και η γερμανική κυβέρνηση μέσω της KfW συμμετέχουν με το ποσό των 100 εκατομμυρίων η καθεμία.

«Ο κ. Σρέντερ δήλωσε αισιόδοξος στην εφ. Handelsblatt “ότι τα προς διάθεση δάνεια θα μπορέσουν να δοθούν σύντομα”» αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει ότι η ελληνογερμανική αυτή συνεργασία φέρεται να είναι μόνο ένα πρώτο βήμα.

«Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Σρέντερ υπολογίζουν ότι χρήματα θα δοθούν κι από άλλους. Εκτός από την KfW, δηλώσεις προθέσεων έχουν κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για 50 εκατ. ευρώ και από το Ίδρυμα Ωνάση για 30 εκατ. ευρώ» δήλωσε στην Handelsblatt ο κ. Χατζηδάκης. Επίσης, μεσοπρόθεσμα, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιό της σε 350 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον να συμμετάσχουν έχουν εκδηλώσει επίσης το Αμπού Ντάμπι και η αναπτυξιακή τράπεζα της Κίνας, επισημαίνεται.