Την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για τη Θαλάσσια Συνεργασία Ελλάδας-Κίνας, καθώς και τη διοργάνωση Φόρουμ για τη Θαλάσσια Συνεργασία, η οποία θα λάβει χώρα κατά την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου, συμφώνησαν ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος και αντιπροσωπεία της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών (ΚΔΩ) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε στο πλαίσιο μίας εποικοδομητικής συνάντησης που είχαν χθες οι δύο πλευρές, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη διακρατική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας και την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, τον Μάιο του 2013.

Ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, Chen Lianzeng, αφού αναφέρθηκε στον ρόλο της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών, καθώς και τα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα που υπάγονται σε αυτήν, ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για την επίσκεψη που πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκειά της.

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα αναλάβει τη διοργάνωση της εκδήλωσης, με το υπουργείο Εξωτερικών να προσφέρει τη συνδρομή του. Η θεματική του Φόρουμ θα επικεντρωθεί σε θέματα οικονομικής, εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας, με ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στη ναυτιλιακή συνεργασία.