Στην έγκριση των προϋπολογισμών 139 ΔΕΚΟ και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δίκαιου προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών και, αναπροσαρμόζοντας τα οικονομικά τους μεγέθη εντός των ορίων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Ν. 4111/2013 οι ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ υποβάλλουν στη Διεύθυνση ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών τους ετήσιους προϋπολογισμούς τους, οι οποίοι θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τους δημοσιονομικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου, καθώς και τους τριμηνιαίους στόχους για τις βασικές κατηγορίες εσόδων και εξόδων.

Το υπουργείο Οικονομικών κάλεσε τις διοικήσεις των εν λόγω φορέων να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές αποκλίσεις από τους εγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους και ότι θα λάβουν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα προς το σκοπό αυτό.

Η εκτέλεση των ετήσιων εγκεκριμένων προϋπολογισμών των προαναφερόμενων φορέων παρακολουθείται σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση από τη Διεύθυνση ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, και εφόσον είναι φορείς γενικής κυβέρνησης, και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σε περίπτωση που από τα στοιχεία εκτελέσεως των προϋπολογισμών διαπιστώνεται αρνητική απόκλιση άνω του 10% από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους για τη διαφορά μεταξύ εσόδων και υποχρεώσεων, περικόπτεται, ποσό πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες ή επιχορήγηση ή απόδοση πόρων ή οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση, ίσο με το ποσό της υπερβάσεως πέραν του ανωτέρω ποσοστού.

Στην περίπτωση αρνητικών αποκλίσεων σε φορείς γενικής κυβέρνησης μειώνεται ισόποσα και το εγκεκριμένο ποσό ακαθάριστου δανεισμού από τη Διεύθυνση ΔΕΚΟ, η οποία υποχρεούται να ενημερώσει σχετικά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αρμόδια για τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Εάν, βάσει των τριμηνιαίων απολογιστικών στοιχείων, ο προϋπολογισμός εξισορροπηθεί και αντισταθμιστούν οι αρνητικές αποκλίσεις, τότε το ύψος της επιχορήγησης του Κρατικού Προϋπολογισμού και το εγκεκριμένο ποσό ακαθάριστου δανεισμού για το εν λόγω διάστημα αναπροσαρμόζονται στα αρχικά εγκεκριμένα όρια και τυχόν ποσά που έχουν παρακρατηθεί από την εγκεκριμένη επιχορήγηση, αποδίδονται στο φορέα με την επόμενη μηνιαία δόση,

Σε κάθε περίπτωση και εφόσον διαπιστωθεί αρνητική απόκλιση από τους τριμηνιαίους στόχους στα οικονομικά αποτελέσματα προ επιχορηγήσεων, φόρων, τόκων και προβλέψεων σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10% σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, η καταβολή των αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αναστέλλεται έως την εξισορρόπηση του αρχικώς εγκεκριμένου προϋπολογισμού και την αντιστάθμιση τυχόν αρνητικών αποκλίσεων.

Εάν και τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα προ επιχορηγήσεων, φόρων, τόκων και προβλέψεων αποκλίνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%, τότε η θητεία των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του συγκεκριμένου φορέα λήγει αυτοδίκαια εντός ενός μηνός από τη διαπίστωση της εν λόγω απόκλισης.