Απάντηση στους λόγους για τους οποίους αγόρασαν τα ελληνικά ομόλογα στην πρόσφατη έξοδο της χώρας στις αγορές, δίνουν οι διαχειριστές των Βρετανικών ομίλων-αγοραστών.

Η συνάντηση που είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με επενδυτές στα κεντρικά γραφεία του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού οίκου JPMorgan Chase & Co. στο Μανχάταν, την οποία διοργάνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου Τζέιμι Ντάιμον, παρουσιάζεται να έπαιξε τον καθοριστικό παράγοντα που ανέστρεψε το κλίμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που χαρακτηρίζει την κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού ως «επίθεση γοητείας».

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το διεθνές οικονομικό πρακτορείο τα ελληνικά ομόλογα απέφεραν κέρδη μεγαλύτερα από 400% από τον Ιούνιο του 2012, περισσότερα από οποιαδήποτε μετοχή τεχνολογικής εταιρείας που περιλαμβάνεται στον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη Standard & Poor’s 500.

«Η έκδοση των 5ετών ελληνικών τίτλων δεν είναι άνευ κινδύνου» δήλωσε ο Μαρκ Νας, διαχειριστής κεφαλαίων της εταιρείας Invesco με έδρα το Λονδίνο, που διαχειρίζεται ποσά ύψους 787 δισ. δολαρίων. «Τα βασικά οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας δεν είναι φοβερά ρόδινα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πάνε στην Ελλάδα πολύ καλύτερα», συμπλήρωσε.

«Η επιστροφή στις αγορές με την πληρωμή απόδοσης κοντά στο 5% είναι ένα καλό πρώτο βήμα» δήλωσε ο κ. Γιάνικ Νοντ, διαχειριστής της εταιρείας Sturgeon Capital που δεν μπόρεσε να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπήρξε. ««Βλέπουμε συνεχείς εισροές (κεφαλαίων) στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και από τον πυρήνα προς την περιφέρεια της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές αναζητούν αποδόσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι θα δούμε κάποιες νέες εκδόσεις από την Ελλάδα με μικρότερες διάρκειες, στις οποίες η απόδοση θα είναι πολύ χαμηλότερη», τόνισε.

Μεταξύ των αγοραστών των νέων 5ετών ομολόγων ήταν η εταιρεία Greylock Capital Management με έδρα τη Νέα Υόρκη, η Legal & General Investment Management με αντίστοιχα κεφάλαια ύψους 758 εκατ. δολαρίων, η BlackRock, που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως με 4 τρισ. δολάρια σε μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, καθώς και ο κολοσσός Legal & General Dynamic Bond Trust.

Για τη φερεγγυότητα των ελληνικών ομολόγων δεν πείστηκαν όμως όλοι οι επενδυτές ,με τις εταιρείες Insight Investment Management, Kleinwort Benson Bank, Natixis Asset Management και Skagen, που διαχειρίζονται συνολικά σχεδόν 900 δισ. δολάρια, να είναι μεταξύ αυτών που δεν έλαβαν μέρος στην αγορά των ομολόγων.