Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να επιτηρεί διαρκώς το επίπεδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ ώστε να κρίνει εάν θέτει κινδύνους σε ό,τι αφορά τη μεσοπρόθεσμη προοπτική του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, υποστήριξε σήμερα ο Άρντο Χάνσον, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τις τελευταίες εβδομάδες στελέχη της ΕΚΤ έχουν αναφερθεί επανειλημμένα στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ και έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι τυχόν νέα άνοδος του ενιαίου νομίσματος θα μπορούσε να οδηγήσει το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης να χρησιμοποιήσει μη συμβατικά μέσα, όπως η αγορά αξιογράφων, για να μεταβάλει τις ισορροπίες.

Ο Χάνσον, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο περιθώριο μιας συνέντευξης Τύπου ότι αν και η ΕΚΤ δεν «θα στοχοθετούσε ποτέ» κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας, το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός σημαίνει «πιθανόν» ότι οφείλεται να δοθεί «ιδιαίτερη προσοχή» στην πορεία του ευρώ.

«Νομίζω ότι πρέπει να επιτηρούμε» τη συναλλαγματική του ισοτιμία, επισήμανε ο Χάνσον. Ερωτηθείς εάν και κατά πόσον έχει κατά νου ένα συγκεκριμένο όριο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας απάντησε μονολεκτικά: «Όχι».