«Επιτέλους λιακάδα στην Ελλάδα» (It’s finally sunny in Greece) είναι ο τίτλος ανάλυσης της Bank of America Merrill Lynch, στην οποία διατυπώνεται η εκτίμηση πως η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, παρά την ύπαρξη πολιτικού ρίσκου.

Στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι αναλυτές της τράπεζας χαρακτηρίζουν «πολύ επιτυχημένο» τεστ την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνοντας πως καταδεικνύει ότι χώρα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Υπάρχουν προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα δεχθεί στήριξη από ένα μικρό «κούρεμα» του επίσημου τομέα (OSI), σημειώνει η Η Bank of America Merrill Lynch και προσθέτει ότι είναι πολύ πιθανό να δεχθεί και περισσότερη ελάφρυνση στα επόμενα χρόνια.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η δημοσιονομική υπεραπόδοση δείχνει ότι θα πρέπει να είναι ευκολότερο για την Ελλάδα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους στο μέλλον, ενώ κάνει αναφορές και στις θετικές επιδόσεις του 2013 (επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών). Τονίζεται πάντως ότι η εφαρμογή της «φιλόδοξης» μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης είναι προϋπόθεση για την υποστήριξη της ανάκαμψης.

Η πολιτική αβεβαιότητα αποτελεί ένα από τα βασικά ρίσκα της Ελλάδας, αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch, εξηγώντας πως μπορούσε να αυξηθεί ενόψει των εκλογών του Μαΐου και τις διαδικασίες για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο.

Για τις τράπεζες διατυπώνεται η εκτίμηση ότι τα στοιχεία από τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος παρέχουν μια λογικά συντηρητική εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως μετά και την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ο κλάδος θα είναι ανακεφαλαιοποιημένος αρκετά ώστε να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της οικονομίας.