Την τελική συμφωνία για τη συμμετοχή της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα υπογράψουν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της γερμανικής τράπεζας κ. Λουτζ Κρίστιαν Φούνκε παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Στουρνάρα.

Σημειώνεται πως η συμμετοχή της KfW στο μετοχικό κεφάλαιο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (Institution for Growth- IfG) θα ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και είχε προσδιοριστεί τον Ιούλιο του 2013 όταν είχε υπογραφεί το αρχικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και του γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σημειώνεται πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε στις αρχές του μήνα εκφράσει την πεποίθηση ότι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ακόμη και εντός του Απριλίου. Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει προσδιορίσει την καταληκτική ημερομηνία ιδρύσεως του IfG έως τις 30 Ιουνίου.

Εκτός από τα 100 εκατ. ευρώ της KfW στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου θα μετέχουν το Ελληνικό Δημόσιο με συνεισφορά έως και 350 εκατ. ευρώ, το Ίδρυμα Ωνάση με 30 εκατ. ευρώ, ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει και το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων της Γαλλίας. Αν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είχε δεσμευθεί να μετέχει με 50 εκατ. ευρώ στο IfG, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται ορατό στο προσεχές μέλλον.

Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα μπορεί να χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) με ίδια κεφάλαια, δάνεια, εγγυήσεις και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα, να χρηματοδοτεί έργα υποδομής και να συμμετέχει σε κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών και επενδυτικού κινδύνου.

Η οικονομική στήριξη με τη μορφή επιχειρηματικών δανείων θα παρέχεται πάντοτε με τη μεσολάβηση πιστωτικών ιδρυμάτων που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα και διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, τα οποία θα λειτουργούν ως ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση. Οι επενδύσεις και οι χρηματοδοτήσεις θα γίνονται με όρους αγοράς ή με ευνοϊκότερους όρους, ανάλογα με το είδος του επενδυτικού προϊόντος. Το Ταμείο θα διοικείται από επαγγελματικό management που θα αναδειχθεί μέσα από διαφανείς διαδικασίες.