Την διχοτόμηση της Ευρωζώνης μεταξύ του εύπορου Βορρά και του λιγότερο ανταγωνιστικού Νότου προτείνει ως λύση για τα προβλήματα του κοινού νομίσματος ο υποψήφιος του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία»(AfD) και πρώην Πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών (BDI) Χανς-Όλαφ Χένκελ.

«Το επίκεντρο του προβλήματος είναι το ίδιο το ευρώ. Είναι υπερβολικά ισχυρό για τις οικονομίες του Νότου, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα και υπερβολικά αδύναμο για την Γερμανία», δηλώνει ο κ. Χένκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αγγλόφωνο ειδησεογραφικό ιστότοπο της Γερμανίας «The Local» και προσθέτει: «Είναι ένα τρελό σύστημα, το οποίο απαιτεί να αλλάξουν οι διαφορετικές οικονομικές και δημοσιονομικές κουλτούρες της Ευρώπης προκειμένου να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του κοινού νομίσματος. Θα έπρεπε να φτιάξουμε νομίσματα που θα ταιριάζουν στις υπάρχουσες κουλτούρες και όχι το αντίστροφο». Εκφράζει δε την ανησυχία ότι οι πολιτικές διάσωσης θα μπορούσαν να καταστρέψουν την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας. «Προκειμένου να σώσουμε το ευρώ, πρέπει να περιορίσουμε τις τεράστιες διαφορές σε ανταγωνιστικότητα μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας.
Όχι εντελώς, αλλά κάπως… Οι Έλληνες προσπαθούν να ανεβούν, όπως και οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί… αλλά δεν είναι αρκετό. Τι γίνεται τώρα, λοιπόν; Πρέπει να ‘κατεβεί’ η Γερμανία», υποστηρίζει ο γερμανός υποψήφιος, ο οποίος στην AfD είναι συνυπεύθυνος για τον σχεδιασμό τριών διαφορετικών προτάσεων για το ευρώ: σύμφωνα με την πρώτη πρόταση, «σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα έπρεπε να επιτραπεί η έξοδος από το ευρώ», δηλώνει.

Παραδέχεται ωστόσο ότι, εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, την επόμενη μέρα θα είχαμε μαζικές αναλήψεις καταθέσεων («bank run») στην Αθήνα, κατόπιν ίσως στην Λισαβόνα και μετά ενδεχομένως στην Μαδρίτη. Ο ίδιος πάντως τονίζει ότι προτιμά την λύση της διχοτόμησης της Ευρωζώνης, με την εισαγωγή δύο διαφορετικών ευρώ. «Θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μεταξύ τεσσάρων χωρών – της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Θα εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη και θα αφήσουν το ευρώ στη θέση του», επισημαίνει και εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα διατηρηθεί η σταθερότητα του νομίσματος. «Δεν θα υπάρξουν μαζικές αναλήψεις. Οι Έλληνες δεν θα χρειάζεται να φύγουν. Θα κρατήσουν το ευρώ τους και δεν θα υπάρχει αναστάτωση», αναφέρει, για να καταλήξει στο τρίτο σενάριο, το οποίο προβλέπει έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στο μάρκο, εάν όλα τα άλλα σχέδια αποτύχουν.

Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές και στις προοπτικές των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, ο Χανς-Όλαφ Χένκελ προβλέπει ότι θα συγκεντρώσουν το 30% των εδρών, αλλά διευκρινίζει ότι η AfD θα μπορούσε να συνεργαστεί μόνο με λίγα από αυτά και αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το βρετανικό UKIP , το ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας, το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν και το αυστριακό FPΟ. Ως «φυσικούς εταίρους» του κόμματός του ο κ. Χένκελ αναφέρει τους βρετανούς Συντηρητικούς και δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής της Βρετανίας και του ρόλου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκφράζει μάλιστα την ανησυχία του για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη χώρα το 2017 για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ. «Για μένα η ιδέα ότι η Βρετανία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ΕΕ είναι το χειρότερο σενάριο που μπορώ να σκεφτώ. Εάν η Βρετανία φύγει, είμαστε χαμένοι, όλη η ήπειρος θα χαθεί. Θα πηγαίνουμε κατευθείαν προς μια ΕΕΣΣΔ και αυτή δεν είναι μεγάλη υπερβολή. Θα κάνω οτιδήποτε δυνατό προκειμένου η Βρετανία να βρει ένα αποδεκτό σημείο για να παραμείνει», δηλώνει.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις της AfD για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Χανς-Όλαφ Χένκελ, ο οποίος έχει διατελέσει Διευθυντής της ΙΒΜ και στέλεχος των Φιλελευθέρων (FDP), διευκρινίζει ότι το κόμμα είναι σκεπτικιστικό προς το ευρώ, αλλά όχι προς την Ευρώπη. «Θέλουμε πάντως να περιορίσουμε την γραφειοκρατία των Βρυξελλών, του Λουξεμβούργου και του Στρασβούργου από τους 50.000 περίπου στο μισό σε επτά χρόνια», αναφέρει και υποστηρίζει την μείωση και του αριθμού των Επιτρόπων από 28 σε 12, αλλά και την κατάργηση των τομέων της Έρευνας και της Παιδείας, τους οποίους χαρακτηρίζει «γελοίους». Επέκταση των ευρωπαϊκών θεσμών θα μπορούσε, όπως λέει, να γίνει μόνο για την δημιουργία ανεξάρτητου σώματος ελέγχου της κοινής αγοράς.