Υπερβολικά υψηλό χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank και ερευνητής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης Τόμας Μάιερ και προβλέπει μηδενισμό των επιτοκίων των δανείων και παράταση της αποπληρωμής στο άπειρο προβλέπει για την Ελλάδα. Εξηγεί πως θεωρεί το ελληνικό χρέος «υπερβολικά υψηλό» θεωρεί γι’ αυτό και κάνει λόγο για ένα «κρυφό» τρίτο πακέτο βοήθειας. Δεν παραλείπει βέβαια να κάνει και μια πρόβλεψη για μελλοντική μη συνεργασία της Αθήνας όσον αφορά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Η τελευταία δόση θα δοθεί στη χώρα μας και η εκτίμηση του κ. Μάιερ μόνο θετική δεν είναι. «Ο μεταρρυθμιστικός ζήλος των Ελλήνων δεν ήταν και στο παρελθόν πολύ μεγάλος και θα δούμε ότι μελλοντικά δεν θα εφαρμοστούν σχεδόν καθόλου μεταρρυθμίσεις», εκτιμά σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Focus. «Η Ελλάδα θέλει να ξεφύγει από τους ελέγχους της τρόικας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τον προϋπολογισμό υπό έλεγχο ώστε να μην χρειάζεται περισσότερο φρέσκο χρήμα για τις τρέχουσες δαπάνες της», επισημαίνει ο γερμανός οικονομολόγος και τονίζει ότι ο συσχετισμός δυνάμεων έχει πλέον αλλάξει και οι χώρες της Ευρωζώνης δεν διαθέτουν πια μέσο πίεσης προκειμένου να επιβάλουν τις μεταρρυθμίσεις.

Ό,τι έγινε, έγινε, λέει λίγο πολύ ο κ. Μάιερ, όσον αφορά στα λάθη που έφεραν την αύξηση του ελληνικού χρέους, και πλέον εστιάζει στο πως πρέπει να εξελιχθεί η κατάσταση. Θεωρεί ότι για τη χώρα έχει ξεπεραστεί το «σημείο χωρίς επιστροφή» και ότι θα έπρεπε να αφεθεί στην τύχη της όταν ήταν ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα βοήθειας δεν αποδίδει. «Τώρα μπορούμε να ελπίζουμε μόνο σε ένα θαύμα. Οι χώρες της κρίσης του ευρώ θα είναι για πολλά χρόνια εξαρτημένες από την ΕΚΤ», τονίζει ο οικονομολόγος και εξηγεί ότι «όποιος ξέρει αριθμητική, γνωρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά υψηλό», για να προσθέσει ότι «κάτι πρέπει να γίνει, αλλά οι χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν το θάρρος να πουν κατά πρόσωπο στους φορολογούμενούς τους ότι τα χρήματα χάθηκαν – αντ’ αυτού, θα μειώσουν τα επιτόκια των δανείων στο μηδέν και θα παρατείνουν την αποπληρωμή στο άπειρο» και να συμπεράνει ότι θα πρόκειται για ένα «κρυφό τρίτο πακέτο βοήθειας».

Η πρόσφατη επιτυχής έξοδος της Ελλάδας στις χρηματαγορές δεν ενθουσίασε τους επενδυτές, σύμφωνα με τον Τόμας Μάιερ. Ο λόγος ήταν πως δεν μπήκαν ξαφνικά τα οικονομικά της σε τάξη, αλλά κατάφερε να δανειστεί διότι όλοι γνωρίζουν ότι στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Για τους επενδυτές είναι σημαντικό μόνο να εξυπηρετούνται τα ομόλογα και να παίρνουν πίσω τα χρήματά τους. Δεν έχει σημασία αν η χώρα αναπτύσσεται πραγματικά», δηλώνει. Αναφερόμενος στα ελληνικά ομόλογα εξηγεί ότι είναι τα μόνα στην Ευρώπη που δίνουν ακόμη κάποιο κέρδος. «Όποιος δεν πρόλαβε την Ισπανία, προσπαθεί εδώ τώρα να βγάλει το μερίδιό του, αλλά οι πολιτικοί θα δουν βεβαίως την έκδοση (ομολόγου) ως σημάδι ότι η κρίση τελείωσε», αναφέρει και υποστηρίζει ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, καθώς, όπως λέει, σε καμία από τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν βρίσκονται τα δημοσιονομικά σε καθησυχαστική κατάσταση, ενώ οι δείκτες του χρέους έχουν ανεβεί, η ανάπτυξη είναι ασθενής και ο αποπληθωρισμός προκαλεί αύξηση αντί για μείωση της πραγματικής αξίας του χρέους. «Ο κίνδυνος δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στην τιμή. Βλέπουμε σύγκλιση των επιτοκίων, όπως μετά την εισαγωγή του ευρώ. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης παίρνουν χρήμα με σχεδόν τις ίδιες προϋποθέσεις – ακόμη και οι χώρες με υψηλό χρέος. Γυρίζουμε σε κύκλο. Και όταν πάει να ξεπεραστεί η κρίση, πάμε να κλονίσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας», τονίζει.