Στα 68 δισ. ευρώ ανήλθαν τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» στο τέλος Δεκεμβρίου του 2013, από το σύνολο των 216 δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί οι ιδιώτες από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Το ίδιο μέγεθος σε ποσοστό, αντιστοιχεί σε 31,6%, από 5,1% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2008, δηλαδή όταν ξεκίνησε η κρίση. Υπενθυμίζεται ότι τα «κόκκινα» δάνεια τον Δεκέμβριο του 2012 ανήλθαν σε 21,4% επί του συνόλου των δανείων των ιδιωτών και το 2011 ο ίδιος δείκτης ήταν στο 14,7%.

Παρότι οι 4 συστημικές τράπεζες στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της οικονομικής χρήσης 2013 σημείωσαν ότι ο ρυθμός αύξησης καθυστερήσεων των πληρωμών των δανείων μειώθηκε το δ’ τρίμηνο, όπως σημειώνει το «Έθνος», η Πειραιώς παρουσίασε στην ανακοίνωσή της ότι είχε ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στον όμιλο 36,6%.

Η Alpha Bank τόνισε ότι ο δείκτης καθυστερήσεων μειώθηκε κατά 20 μονάδες βάσεως το δ΄ τρίμηνο, σε 32,7% και συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, τα δάνεια σε καθυστέρηση έφθασαν το 34,3% στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 σημειώνοντας μείωση κατά 40 μονάδες βάσεως κατά το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε 24,8%.

Ο δείκτης
Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καθυστερήσεων 90+ ημερών ήταν στο 22,5% για τον Ομιλο στο τέλος του 2013 και ότι ο αντίστοιχος δείκτης για το εγχώριο χαρτοφυλάκιο διαμορφώθηκε στο 27,4%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά μόνο 30 μονάδες βάσης το δ΄ τρίμηνο. Τέλος η Eurobank παρουσίασε δείκτη καθυστερήσεων στο 29,4%. «Η οικονομική ύφεση και η επακόλουθη μείωση των εισοδημάτων και της κερδοφορίας, καθώς και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης επιδείνωσαν τη χρηματοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», τονίζει η Alpha Bank στο Οικονομικό της Δελτίο.

Επομένως, ο πιστωτικός κίνδυνος αυξήθηκε και κατά συνέπεια ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση. Η ίδια τράπεζα προσθέτει ότι «ο ρυθμός σχηματισμού των δανείων σε καθυστέρηση έλαβε σημαντικές διαστάσεις το 2011 και 2012, εξαιτίας της επιδεινούμενης ύφεσης και της γενικευμένης αβεβαιότητας με επιπτώσεις στη συναλλακτική συμπεριφορά». Πάντως, κατά το 2013 σημειώθηκε σταδιακά επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση, λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, σημειώνει το Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank.

Οι οικονομολόγοι
Οι οικονομολόγοι της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι κατά το 2013 το υψηλότερο ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση παρατηρήθηκε στα καταναλωτικά δάνεια -περιλαμβανομένων των ανοιγμάτων των πιστωτικών καρτών και των υπεραναλήψεων των τρεχούμενων λογαριασμών- στο 47,6%.

Ακολούθησαν τα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία αντιστοιχούσαν στο 31,6% και στη συνέχεια τα στεγαστικά δάνεια που ανήλθαν σε 26,1%, τα οποία εμφανίζουν το μικρότερο ποσοστό καθυστέρησης.

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2014 αναμένεται να σταθεροποιήσει αρχικά και ακολούθως θα μειώσει τον λόγο των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων.