Η θεσμοθέτηση της σύνταξης στα 60 χρόνια στη Γερμανία θα έστελνε «λάθος μήνυμα» σε χώρες με μνημόνια, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, σημειώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου ο επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.

«Έχουμε έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και γι’ αυτό, στα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να συζητήσουμε για τη σύνταξη στα 70. Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μετεκπαιδεύονται, ώστε να μπορούν να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» σημειώνει ο Έτινγκερ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Σε αυτό το σημείο παραθέτει ως επιχείρημα το παράδειγμα της Ελλάδας και συμπληρώνει ότι θα έστελνε «λάθος μήνυμα» η θεσμοθέτηση της σύνταξης στα 63: «Ζητούμε από τους Έλληνες να εργάζονται περισσότερο και για λιγότερα χρήματα και τώρα (οι Έλληνες) εκπλήσσονται όταν βλέπουν τους Γερμανούς να κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έτινγκερ.

Ο «μεγάλος συνασπισμός» χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών έχει ήδη συμφωνήσει στη «σύνταξη στα 63» για όσους έχουν συμπληρώσει 45 έτη εργασίας, αναφέρει η Deutsche Welle. Εργοδοτικές οργανώσεις, αλλά και μεμονωμένες φωνές στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα επικρίνουν τη σχετική απόφαση και προειδοποιούν για επικείμενο «κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων» ή ακόμα και για «εικονικές απολύσεις» εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει τα 61 τους χρόνια, με προοπτική οι ενδιαφερόμενοι να εισπράττουν επί δύο χρόνια επίδομα ανεργίας και να βγαίνουν αμέσως μετά στη σύνταξη. Η υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να αποφύγει αυτό το «παραθυράκι».